رد شدن به محتوای اصلی

انجمن فلسفه - نوشته های این انجمن ، اتوماتیک و بدون دخالت انسان در کنار هم چیده می شوند

انجمن فلسفه - نوشته های این انجمن ، اتوماتیک و بدون دخالت انسان در کنار هم چیده می شوند


پدر حکمت اردیسم را بیشتر بشناسیم

Posted: 18 Dec 2013 04:46 AM PST

بیش از 10 سال است که شیفته آموزه های حکیم ارد بزرگ - HAKIM OROD BOZORG - برجسته ترین متفکر و اندیشمند حال حاضر ایران و جهان هستم در مورد افکار چهارمین حکیم تاریخ ایران زمین (پس از حکیم بزرگمهر ، حکیم فردوسی طوسی و حکیم خیام نیشابوری) بسیار نوشته اند اما من اینبار سعی دارم ، نگاهی محتوایی و ریشه ایی به دیدگاه های حکیم بزرگ داشته باشم .

اما پیش از آغاز این نوشته ، برای آشنایی بیشتر نسل نوی  فرزندان ایران زمین ، زندگینامه کوتاهی از حکیم بزرگ را تقدیم می دارم :

http://www.tradea.org/uploads/o/orodism/2030.jpg

 


حکیم ارد بزرگ هم اکنون زنده هستند و در شهر کرج ، مرکز استان البرز زندگی می کنند زادگاه حکیم شهر مشهد است . پدرش از شهر شیروان در خراسان شمالی و مادرش از شیرازی های مقیم شهر مشهد بوده است . نام تنها فرزند حکیم ، غزاله می باشد .
عمده شهرت حکیم بزرگ به خاطر جملات قصار ایشان می باشد که در کتابی با عنوان کتاب سرخ جمع آوری شده است . این کتاب شامل 34 فرگرد یا همان بخش است . حکیم دارای چند نظریه مشهور است که از آن جمله می توان به نظریه قاره کهن و نظریه کهکشان اندیشه اشاره کرد . حکیم ارد بزرگ پس از 14 سال سکوت در اسفندماه 1390 با سخنرانی در دانشگاه گرگان سکوت خود را شکست و پیرامون نظریه قاره کهن و جشن نوروز سخن گفت . اندیشه های حکیم علاقمندان بسیاری در کشورهای گوناگون بخصوص پاکستان ، افغانستان ، تاجیکستان ، ازبکستان و ارمنستان و در اروپا سوییس و فرانسه دارد . اشخاصی همچون احمدشاه مسعود و بی نظیر بوتو در موردش سخن گفته اند و هوادار آرمان هایش بوده اند . بخشی از نظرات دوستان و دشمنان حکیم بزرگ را در پایان همین نوشتار تقدیم خواهم نمود .



و حال تجزیه و تحلیل آموزه های حکیم ارد بزرگ :



1- حکیم ارد بزرگ جایگاه مهر و مهربانی را بسیار بالا می داند و می گوید : «مهر و مهربانی ، درخشش باورهای پاک درون آدمیان است » و زیبایی انسان را در مهربانی می داند « زیبایی ، در مهربانی است » و اینچنین به آن سوگند یاد می کند : «سوگند به مهر که هیچ اندیشه ایی ، بی آن توان ایستایی ندارد » و از آدمهای مهربان تجلیل می کند و می گوید : «براستی مهربانان ، فرمانروایان گیتی اند ».


2- حکیم ارد بزرگ در نظریه قاره کهن خود ، به استفاده کنندگان از واژه "جاده ابریشم" اعتراض می کند و می گوید این همان راه ایران است و چین با آفرینش این نام بدنبال تصاحب بخش بزرگی از تمدن تاریخی ایرانزمین است .


3- حکیم ارد بزرگ درباره اینترنت اینگونه می اندیشد : « اینترنت ، بزرگترین دستاورد دانش آدمیان است ، عظمت فضای مجازی را آنگاه بیشتر می فهمیم که بدانیم ، به شمار آدمیان ، پندارها و اندیشه های گوناگون در آن شناور است  » و در مورد ارزش تاریخی آن می گوید : « اینترنت اندیشه و دودمان ما را ، به آیندگان گره خواهد زد ، از این پس ، دیگر گذشته برای آیندگان ، تیره و تار نخواهد بود ، اندیشه ما ، سپیده دم پیدایش فصلی نو ، از تاریخ بشری است » و این دیگر سخن حکیم بزرگ در مورد فضای مجازی :« اینترنت ابزار آگاهیست ، گریزی از روشنی و نور نیست  »  .


4- حکیم ارد بزرگ در نظریه "کهکشان اندیشه" خود ، نظریه "دهکده کوچک جهانی" مارشال مک‌لوهان - Marshal McLuhan - کانادایی را رد می کند و معتقد است عصر زایش فرهنگ های گوناگون کشورها و کهکشانی شدن اندیشه ها فرا رسیده است .


5- حکیم ارد بزرگ یک میهن پرست است او عشق به وطن را اینگونه بیان می دارد : « میهن پرستی ، همچون دلبستگی فرزند است به مادر » باز در کتاب سرخ بیان می دارد : « ستایش گران میهن ، زنان و مردان آزاده اند » و سخنی دیگر از حکیم «فداکاری در راه میهن ، خوی بزرگان و جاودانه هاست » .


6- حکیم ارد بزرگ چه احساسی از زندگی دارد ؟ این موضوع مدتی فکر مرا مشغول کرده بود تا به این سخن رسیدم « تاوان بزرگی ، تنهاییست » اما این نکته هم نمی توانست پاسخ کاملی برای پرسش من باشد ، در فرگرد ارد خواندم : « هر گاه ، با هزار واژه مهر ، به سوی مردم میهنم شتافتم ، تنهاترین ایرانی بودم » برای یک لحظه حسی غریب و سرد تمام وجودم را فرا گرفت حسی که می گفت فریادهایش را هم کسی نمی شنود ، همان عذاب را در بخش پایانی زندگینامه حکیم به قلم خودش در کتاب سرخ می بینیم : « آری اُرُد واژگانی شد به دهان همگان ، آدمیان هزاردستان سخنان او شدند ، او خود در زندان سرد تنهایی و امید برای بالندگی سرزمین مادری ، تا کدام خنجر زهرآگین ، پرنیان تن و واژگان او را بشکافد و به این داستان غم انگیز پایان دهد » .


7- حکیم ارد بزرگ معتقد است در کشورهای پیشرفته ، از اساطیر زنده تجلیل می شود و در کشورهای عقب افتاده از مشاهیر و اساطیر مرده .


8- حکیم ارد بزرگ باور دارد که: « کارمندان فاسد ، از هر دزد و آشوبگری ، بیشتر به کشور آسیب می زنند » و باز در مورد چگونگی برخورد دولتمردان با کارمندان فاسد می گوید : « فرمانروا در برکناری کارمند بد نام ، زمانی را نباید از دست دهد ، چون در دید مردم ، سیاهی کار بزهکار ، خیلی زود دامن او را نیز خواهد گرفت » .


9- حکیم ارد بزرگ در کتاب سرخ به شکل مستقیم به نام دو کشور اشاره می کند و می گوید : « ایران ، هیچگاه از عربستان ، دوستی نمی بیند »  و دومین جمله حکیم در مورد یونان است : « شرم بر کسانی که ، داشته های فرهنگی ایران کهن را ، در پای فرهنگ موهوم یونان سر می برند » .


10- حکیم ارد بزرگ در مورد نحوه برخورد با تجزیه طلبان در کتاب سرخ جملاتی دارند ایشان معتقد است :«ایران ، نخستین کشوری بوده است ، که با کوچ های آرام و بزرگ ، یکپارچگی اش را پاس داشته ، و مرزهایش را پولادین ساخته است » و همچنین می گویند : « مهاجرت های بزرگ در درون کشور ، موجب منزوی شدن جدایی طلبان می گردد » و باز می فرمایند : «کوچ های برنامه ریزی شده و آرام ، در هر سرزمینی ، بالندگی و شکوفایی دوباره را ، در پی خواهد داشت» و سخن دیگر :«در کشور ، همه یک نام دارند و آن "هم میهن" است ، چیزی به نام بومیان گوناگون در درون یک کشور ، پذیرفته نیست» پند آخرین حکیم بزرگ در این مورد اینگونه است : «برای پاسداشت یکپارچگی ایران زمین ، دیوانسالاران باید کوچ های بزرگ و آرام آدمیان را ، دنبال نمایند »


11- حکیم ارد بزرگ  در مورد مردان فمینیست تر از زنان می گوید : « مردانی که همواره از جایگاه و هنجار زنان پشتیبانی می کنند ، خود بیشتر از دیگران به نهاد زن می تازند » نوشته های حکیم در کتاب سرخ گویای این حقیقت است که ایشان تفاوتی بین زن و مرد در عرصه های اجتماعی قائل نیست او به "ابر انسان مرد " معتقد نیست هر جا نام مرد هست می توان نام زن را نیز دید مانند جملات زیر : «مردان و زنان کهن ، برآیند و پژواک پاکی و راستی هستند» و یا این جمله : «بوی خوش زندگی ، در سخن زنان و مردان پاک نهاد جاریست» و یا این سخن «مردان و زنان کهن ، در راه رسیدن به آرمان بزرگ ، یک آن هم ، نمی ایستند » و در نهایت این سخن :« نگاه مردان و زنان کهن ، ایستا نیست ، آنها دوران های آینده را نیز ، به خوبی می بینند » ..



12- حکیم ارد بزرگ در فرگرد خرد می گوید : برای کشوری که خردمندانش خانه نشین باشند ، باید گریست .


13- حکیم ارد بزرگ همواره همه را به کوشش و کار فرا می خواند و می گوید : « کوشش بی پایان برای رسیدن به یک آرمان پاک ، از آدمی ، چهره ماندگار می سازد »  هشدار می دهد که « آرامش اگر همیشگی باشد ، سستی و پلشتی در پی دارد » و به جوانان جویای کار نصیحت می کند :«جوانان باید بدانند ، برای رسیدن به آرزوهای بزرگ ، لاجرم نباید همه چیز ، همین آغاز مهیا باشد ، بدون خجالت به کاری (حتی ساده و پیش پا افتاده) مشغول شوید ، کار و کوشش شما ، درهای پیروزی را ، یکی پس از دیگری ، خواهد گشود » و افق تلاش را اینگونه نشان می دهد : «هر آدمی به اندازه کوششی که می کند ، از داشته های گیتی بهره می برد » .


14- حکیم ارد بزرگ عرفان های هندی و تصوف را صریحا رد می کند و می گوید : از صوفی مسلکان و مرداب اندیشه های هندی و چینی دوری کنید . و در جایی دیگر می گوید : تصوف ، عرفان های هندی و بودیسم ، سرشتی هولناک دارند ، آنها از آدمی ، تکه گوشت هایی ناکارا و ناتوان می سازند .


15- حکیم ارد بزرگ درباره رابطه استاد و شاگرد به نکات بسیار عمیقی اشاره می کنند و می فرماید :  « شاگردانی که بدون نوآوری ، همواره سخن استاد خویش را باز می گویند ، هیچگاه برای خود و استادشان ، فر و شکوهی به ارمغان نمی آورند » ونکته جالب دیگری می گویند : «بهترین آموزگار استاد ، شاگرد اوست»  و هشدار حکیم در مورد واژه استاد « هیچ توانایی ، هنر و تحصیلاتی ، موجب نمی شود ، به آدمی که هنوز به مرز چهل سالگی نرسیده است ، استاد بگوییم  . باید ارزش واژه ها را بدانیم و آنها را قربانی درک پایین خود نکنیم . آدمی که هنوز به چهل سالگی نرسیده ، نمی تواند بینش و نگاهی درست به گیتی و آدمیان داشته باشد . استاد ، تنها متخصص در یک رشته نیست ، استاد کسی است که به ماهیت و بینش ، فرای تخصص خود ، دست یافته است » و در نهایت حکیم از مهر به استاد می گوید :« دست استاد خویش را ببوس ، چون او هم پدر است هم پرورنده خرد » .


16- حکیم ارد بزرگ از آدمیانی که شان و ارزش وجود خویش را نادیده می گیرند بیزار است و می گوید : «فروتنی و غرور بی جا ، به یک اندازه چندش آور هستند » و البته یکی از زیباترین تعبیرها پیرامون ارزش فروتنی را دارند ، ایشان می گویند : « دریاها نماد فروتنی هستند ، در نهان خود ، کوه هایی بلندتر از خشکی دارند ، ولی هیچ گاه ، آن را به رخ ما نمی کشند » .


17- حکیم ارد بزرگ برای شادی ارزشی فوق العاده قائل است و می گوید : زندگی پیشکشی است ، برای شاد زیستن و در جایی دیگر می فرماید : کسی که شادی را پاک می کند ، روان آدمیان را به بند کشیده است .


18- حکیم ارد بزرگ شادی را ستایش می کند اما نه آن شادی ای که موجب هجو و هزل گردد او می گوید : شادی کجاست ؟ و خود پاسخ می دهد : جایی که همه ارزشمند هستند . آری حکیم از طرفداران بزرگ شادی محسوب می شوند و به روشنی می گوید : اگر پایکوبی و شادی نباشد ، جهان را ارزش زیستن نیست .


19- حکیم ارد بزرگ از مدافعان سرسخت جشن و بزم نوروز هستند و می گویند : با نوروز هر سال ، دوباره زاده می شویم و در جایی دیگر می فرمایند : جشن و بزم نوروز با تار و پود زمین و آدمیان آمیخته ، نوروز ، آغاز بیداری ، دگرگونی و زایش است .


20- حکیم ارد بزرگ یک آزادیخواه است و می گوید : «آزادی باجی به مردم نیست ، چرا که حق و داشته آنهاست» و در جایی دیگر می گوید : «کسی که آزادی می جوید ، زندانی برای اندیشه های دیگر نمی گسترد» . حکیم بزرگ تاکید می کند که : «آزادی بدون داشتن رسانه های آزاد ، شوخی خنده آور است»  و باز  معتقد است که : «آزادی ، بدون از خودگذشتگی ، ناکارا و ناتوان است» و سخن آخرش در این باره اینگونه است که تنها راه رسیدن به آزادی آگاهیست .


21- حکیم ارد بزرگ از غربزدگان و شیفتگان کشورهای دیگر بیزار است و می گوید : « آدم های کوچک ، همواره سنگ کشورهای دیگر را به سینه می زنند . » و تاکید می کند که : « آنکه به سرنوشت میهن و مردم سرزمین خویش ، بی انگیزه است ، ارزش یاد کردن ندارد . »


22- حکیم ارد بزرگ درباره عشق می گوید : دلدادگی و عشق ، همچون توفان ، سرزمین غبار گرفته وجود را پاک می کند و انگیزه رشد و باروری ، روزافزون می گردد البته حکیم درباره عشق هم خردمندانه ابراز نظر می نماید و در جایی دیگر می گوید : هیچ گاه دلدادگی و عشق به همدم را پاینده مپندار و از روزی که دل می بندی ، این نیرو را نیز در خویش بیافرین که اگر تنهایت گذاشت ، نشکنی و اگر شکستی ، باز هم ناامید نشو ، چرا که آرام جان دیگری در راه است


23- حکیم ارد بزرگ "آرزوها" را پیش نیاز رسیدن به "آرمان" می داند و می گوید : «آرزوهای خویش را ارزشمند بدان ، که توان پرواز تو ، به سوی آرمانهاست»  حکیم امید را برآیند داشتن آرمان بزرگ می داند و می گوید : «آرمان بزرگ ، همواره زاینده امید است» .


24- حکیم ارد بزرگ باور دارد که « رَد راستی ، رَد خویشتن است .» و باز می گوید : هیچگاه ، از راستی و درستی خویش آزرده مباش ، چرا که در انتهای هر رویداد ، پیروزی از آن توست . حکیم معتقد است که خردمندی و برخورد عاقلانه با رویدادهای مختلف زندگی ، موجب پاکی روزافزون آدمها می شود : «خردورزی ، آدمیان را پاک خواهد نمود »


25- حکیم ارد بزرگ توقع بیش از حد از دیگران را اشتباه می داند و می گوید : «آدمها را آنگونه بخواهیم که هستند ، نه آنگونه که می خواهیم »


26- حکیم ارد بزرگ راه رسیدن به بزرگی را اینگونه نشان می دهد که : «اگر می خواهی بزرگ شوی ، از کردار نیک دیگران فراوان یاد کن » و «تنها با از خودگذشتگی برای دیگران ، می توان جاودانه شد»


27- حکیم ارد بزرگ به کسانی که دیگران را خوار و کوچک می خوانند اینگونه هشدار می دهد که : « خوار نمودن هر آیین و نژادی ، به کوچک شدن خود ما خواهد انجامید»


28- حکیم ارد بزرگ درباره روشنفکران قلم به مزد اینگونه می گوید که : « دیدن روشنفکران خودفروخته ، چندش آورتر از دیدن زنان بدکاره است .»


29- حکیم ارد بزرگ درباره آدمهای توانمند اینگونه می گوید که : «مردمان توانمند ، در میان جشن و بزم نیستند . آنها هر دم ، به آرمانی بزرگتر می اندیشند و برای رسیدن به آن ، در حال پیکارند .» و در جایی دیگر می گوید : «آدمهای ماندگار ، تنها به آرمان می اندیشند » و باز می فرماید : «همیشه در پی سرنوشتی بهتر برای خود باش ، توان آدمی را پایانی نیست »


30- حکیم ارد بزرگ درباره رنج و سختی می گوید : «روزهای سخت ، گامهای آینده ما را استوارتر و تندتر می کند .» و باز در این باره می گوید : «سختی و رنج ، باید در درون ما نیرو و انرژی حرکت به سوی خوشبختی و نیکروزی را فراهم آورد .» و باز می فرماید : «دوستی با رنج ها و درد ها ، مانند دوستی با دشمن ستیزه جوست ، باید بر ناراستی ها تاخت که این تنها راه ماندگاریست .»


31- حکیم ارد بزرگ درباره گیتی نظرات جالب و منحصر به فردی دارد و می گوید : «جهان را آغاز و انجامی نیست ، آنچه هست ، دگرگونی در گیتی است . ما دگرگونی در درون گیتی را زایش و مرگ می نامیم . ما بخشی از دگرگونی در گیتی هستیم ، دگرگونی که در نهان خود ، پویش و شکوفایی را پیگیری می کند . بروز آینده ما ، بسیار فربه تر از امروز خواهد بود ، ما در درون گیتی ، در حال پرتاب شدن هستیم ، پرتاب به سوی جایی و نمایی که هیچ چیز از آن نمی دانیم ، همان گونه که در کودکی از این جهان هیچ نمی دانستیم . میدان دید ما ، با همه فراخنایی خود ، می تواند همچون شبنمی کوچک باشد بر جهانی بسیار بزرگتر از آنچه ما امروز از گیتی در سر می پرورانیم ، پس ، گیتی بی آغاز و بی پایان است » و باز می گوید :«گیتی زایشگر است ، پویشی آرام در همه گونه های آن ، دیده می شود .»


32- حکیم ارد بزرگ درباره ابر انسانها می گوید : «مردان و زنان کهن ، با مهربانی در بین مردم سرزمین خویش ، همبستگی و دوستی می آفرینند » و باز می فرماید : «مردان و زنان کهن ، با مهر همه زندگی خویش را به دیگران می بخشند »


33- حکیم ارد بزرگ درباره ارزش وفاداری زنان می گوید : «فداکاری زنان ، بسیار با ارزشتر از دلیری در مردان است »حکیم بزرگ در مورد ارزش همکاری زنان در رستاخیزهای اجتماعی چنین جمله ایی دارند : «. رستاخیزهای مردمی ، بدون همراهی زنان دلیر ، ناممکن است چرا که زن ، پرچمدار وارستگی ، پاکی و از خودگذشتگی است»


34- حکیم ارد بزرگ معتقد است لزوما پدران دانا و نیرومند ، نمی توانند فرزندانی همچون خود داشته باشند : «این دیدگاه درست نیست که بپنداریم مرد توانا ، فرزندی همچون خود خواهد داشت .»


35- حکیم ارد بزرگ بر این باور است که نباید نام بستگان فوت شده خویش را بر فرزندانمان بگذاریم : «. از گردش زمانه آموختم که نباید نام مردگان خویش را بر زندگان بگذاریم »


36- حکیم ارد بزرگ با رفتار والدینی که برای فرزند خود از کودکی شغلی را انتخاب کرده و مداوم به او می گویند دکتر و مهندس شود شدیدا مخالف است و می گوید : «هرگز به کودکانتان نگویید ، پیشه آینده اش چه باشد ، همواره به او ادب و ستایش دیگران را آموزش دهید ،چون با داشتن این ویژگیها ، همیشه او نگار مردم و شما در نیکبختی خواهید بود و اگر اینگونه نباشد ، هیچ پیشه ای نمی تواند به او و شما بزرگی بخشد .» حکیم بزرگ در جایی دیگر می فرماید : « فرزند بی ادب ، هر روز برای پدر و مادر ، نکبت و زشتی هدیه می آورد .»


37- حکیم ارد بزرگ به کسانی که از کاخ های بزرگان تاریخ سرزمین خود ، خرده می گیرند و ساخته های آنان را کاخهای ستم می نامند می گوید : «چگونه بر کاخ های فرمانروایان گذشته خرده می گیریم ؟ این کاخ ها نماد و نگار سرزمین ما ، در برابر دیگر سرزمینها بوده است . در ارزیابی گذشته ، باید دیدی فراخ داشت »


38- حکیم ارد بزرگ به مردم می گوید دولتمردانی را انتخاب کنند که در کودکی در فقر و سختی نبوده اند :«هیچگاه فرمانروای خویش را ، از میان کسانی که کودکی و جوانی خویش را در رنج ، تنگدستی و سختی بوده اند ، برنگزینید ، چرا که آنان همواره در پی بازپس گیری غرور و روان نابود شده خود و همچنین انتقام از گذشته هستند » و در مورد همراهی یا فرمانروا می فرماید : «مردمی که فرمانروای نیک خود را ، در برابر یورش بیگانگان تنها می گذارند ، شایسته بردگی هستند .»


39- حکیم ارد بزرگ درباره انتخابات جملات بسیار زیبا و خاطره انگیزی دارد در نسخه 1384 کتاب سرخ حکیم ارد بزرگ می گوید : « انتخابات ، مکان شعبده بازی دیوان سالاران نیست » و زمانی که در سال 1388 نامزد انتخابات ریاست جمهوری "میرحسین موسوی" طی اولین بیانیه خود پس از انتخابات به شعبده بازی در آن اشاره کرد بسیاری سخن او را متاثر از این جمله حکیم ارد بزرگ دانستند و جالب است که بدانیم این موضوع در انتخابات سال 1392 نیز به شکلی دیگر رخ نمود و آنهم وقتی بود که خبرگزاریهای فارس و مهر و به دنبال آن بسیاری از نشریات و سایت های اینترنتی خبر زیر را منتشر نمودند :


[ با نزدیک شدن به ایام انتخابات و تاکید عناصر ضد انقلاب مبنی براینکه شعبده دیگری در راه است یک رستوران زنجیره‌ای در اقدامی عجیب در فیش‌های صادره خود برای مشتریان در بخش کلام بزرگان جمله ای را به نقل از <ارد بزرگ> مبنی براینکه <انتخابات مکان شعبده بازی دیوان سالاران نیست> یادآور می‌شود میرحسین موسوی نامزد شکست خورده انتخابات دهم ریاست جمهوری در اولین بیانیه خود پس از اعلام نتایج از سوی دستگاه‌های مربوطه از واژه ((شعبده بازی دست اندرکاران انتخابات و صدا و سیما)) استفاده کرده بود ]

  جالبتر خواهد بود که بدانیم بمرور واژگان "شعبده بازی در انتخابات" به بخشی از ادبیات سیاسی ، سیاستمداران و ژورنالیستها  تبدیل شد و همچنان در مقالات و نوشته های طیف های گوناگون سیاسی دیده می شود .
جمله ایی دیگر از کتاب سرخ حکیم ارد بزرگ  : « مردمداری ، بهترین خوی دولتمردان نیک است » .


40- حکیم ارد بزرگ همواره در کتاب سرخ ، به ارزش پیران و ریش سفیدان اشاره می کند و می گوید : « در تباری که کهنسالی نیست ، آرامش به سختی پیدا می شود .» و هشدار می دهد : « آنانکه تیشه به ریشه بزرگان سرزمین خویش می زنند ، خود و فرزندانشان را بی پناه ساخته اند » و باز در این باره می گوید : « گِره هایی که به هزار نامه دادگستری باز نمی شوند ، به یک نگاه و ندای ریش سفیدی گشاده می گردند » و در نهایت حکیم بزرگ به این حقیقت اشاره می نماید که : « نخستین گام بهره کشان کشورها ، در آغاز نابودی بزرگان آنهاست و سپس تاراج دارایی شان » .


41- حکیم ارد بزرگ تولید و کارآفرینی را یک ارزش مهم می داند و می گوید : « کارآفرین ، زندگی آفرین است ، پس آفرینی جاودانه بر او » و باور دارد که بدون کار آفرینی فقر از میان نمی رود و می گوید : « کارآفرینی را یک ارزش راستین بدانیم ، تا تهی دستی از میان برود» حکیم بزرگ معتقد است که تولید و سرمایه گذاری در سرزمین نا آرام جایی ندارد او در اینباره می گوید : « پول و سرمایه ، در سرزمین ناآرام ، جایی ندارد » و باز می گوید : «رسانه های تشویشگر و گروه های غوغا آفرین ، کارآفرینان و سرمایه گذاران را فراری می دهند » و هشدار می دهد : « کشوری که دارای سرمایه گذاری و کارآفرینی نیست ، توان نگهبانی از دستاوردهای آرمانی و میهنی خویش را ندارد » و راه درمان و گذر به سوی توسعه همه جانبه را اینگونه بیان می دارد : «آرامش رسانه ایی ، افزایش شادی های مردمی و هنجارها و قوانین درست دولتی ، توان سرمایه گذاری و کارآفرینی را بیشتر می کند » .


42- حکیم ارد بزرگ درباره ارزش آدم های بزرگ و برآزنده واژگان بسیار به یاد ماندنی و زیبایی دارند :« پرهای خون آلود برآزندگان ، نما و نوای آزادی آیندگان است » و یا این جمله : « ویرانه کاخ های برآزندگان هم ، هزاران گهواره امید بر بستر خویش دارد » و باز می گویند : « برآزندگان شادی را ، از بوته آتشدان پر اشک ، بیرون خواهند کشید » .


43- حکیم ارد بزرگ سخنی دارند بدین مضمون : « بیچاره مردمی که قهرمان ندارند» این سخن  دقیقا جمله مقابل سخنی از گالیله است که می گوید : «بیچاره مردمی که نیاز به قهرمان دارند» اگر این دو جمله را در اینترنت جستجو کنید به نتایج جالبی خواهید رسید . یک دانشجو در اینباره می نویسد :

[ استادمون امروز در آخر کلاس ، برای جمع بندی حرفاش گفت : به قول گالیله:بیچاره مردمی که نیاز به قهرمان دارند !
هدی که یکی از همکلاسی های باهوش کلاسمونه هم تند و سریع گفت : بیچاره مردمی که قهرمان ندارند !
آقای دکتر ... با بی تفاوتی گفت : خانم محبی ! این نظر شخصی شماست !! و خواست از کلاس بره بیرون که هدی گفت : این جمله من نیست ، این جمله حکیم ارد بزرگ در کتاب سرخ است
استادمون هم گفت : من نه نظریه قاره کهن حکیم و نه کهکشان اندیشه و نه حتی جملاتش را قبول ندارم ... و هدی هم گفت : این نظر شخصی شماست !
استاد بد اخلاقمون آتیش گرفت : وایساد و با صورت و گوش های سرخ ، نیم ساعت هر چی فحش و دری وری به دهنش می رسید به حکیم ارد بزرگ داد !
من هم که عاشق افکار ارد بزرگم داغون شدم چند بار دستم رو بردم بالا که به استاد بگم بابا ول کنین چرا بحث رو شخصی کردین ! چرا بجای استدلال نظری ، فحش میدین ؟! اما آقای به اصطلاح دکتر بی ادب نزاشت حرفمو بزنم ...
وقتی که در کلاس رو محکم کوبید و رفت همکلاسی ها دور صندلی هدی که اشک دور چشای قشنگش جمع شده بود رو گرفتن و می گفتن انتقام ما رو از این مردک گرفتی ! دم حکیم گرم !!! یکی از پسرای کلاس گفت : ارزش قهرمان رو الان می فهمیم دو ترمه این جناب استاد پدر هممون رو در آورده اما امروز پدر خودش درآمد چون ما قهرمانی مثل خانم محبی داشتیم . هدی خندش گرفت جالب بود چشماش پر اشک اما لبهاش می خندید ...
آره به قول حکیم ارد بزرگ : بیچاره مردمی که قهرمان ندارند . ]


44- حکیم ارد بزرگ به "گل همیشه بهار" علاقه بسیاری دارند این علاقه را در جملات ایشان نیز می توان دید : « گل زرد رنگ همیشه بهار ، سرشار از مهر است ، می توان با دادن شاخه ایی از آن ، پیمان زناشویی بست » و البته حکیم در کتاب سرخ بر ارزش ازدواج های ساده بارها سفارش کرده اند همانند این جملات : « پیمان زناشویی آسان ، ارزشمند است » و یا این جمله « پیمانهای زناشویی ، با جشن های بزرگ و ولخرجی های دروغین ، پایدار نمی گردد » و در نهایت  این سخن : « سخت نمودن پیمان زناشویی به نام ارزش نهادن به سنت ها درست نیست » .


45- حکیم ارد بزرگ درباره محیط زیست جملات بسیاری دارند که نشان دهنده حساسیت ایشان در این مورد است : «زمین به ما می گوید : گهواره شادیتان خواهم بود ، اگر دوستم باشید » و این سخن : « نابود کنندگان زمین ، زندگی خویش و فرزندانشان را کوتاه می سازند » و یا این جمله : « دارایی یک کشور ، تنها در بانک ها نیست ، گونه های گیاهی و جانوری ، دارایی بسیار با ارزشتری است » و حکیم بزرگ هشدار می دهند :«گریزی از بازگشت کنش های ما نیست ، آنچه بر زیست بوم خویش جاری ساخته ایم ، خیلی زود دامن گیرمان خواهد شد» .


46- حکیم ارد بزرگ از تنهایی بیزار است او می گوید : « تنهایی ، سم کشنده زندگی است » و یا :« سنگینی یاد غم ها را ، با تنهایی دو چندان می کنی ، به میان آدمیان رو و در شادمانی آنها شریک و همراه شو ، لبخندهای آدمیان ، شکوفه های امید را در دلت بارور می سازد» و یا این جمله آگاهی بخش : « روان زخمی ، در تنهایی ، عفونی و خطرناک می گردد ، باید وارد گروه های فعال اجتماعی و شاد شد » و در برابر دیدگاه هایی که انسان را به تنهایی فرا می خوانند می گوید : « بدترین اندیشه ها ، روان ما را به تنهایی و خلوت فرا می خوانند ، آدمیان باید درکنار هم ، شاد باشند و برای پیشرفت و امنیت سرزمین خویش ، کوشش کنند » .


47- حکیم ارد بزرگ پیرامون خود در کتاب سرخ می گوید : « اُرُد ، یک ایرانی است ، نام شناسنامه ایی او مجتبی شرکاء می باشد . در شهر مشهد زاده شد ، پدرش محمد تقی شرکاء فرزند بابا ، از شهر شیروان در خراسان شمالی ، او مردی بسیار نیک و مهربان بود تا آخرین زمان زندگی ، دل به کانون گرم خانواده اش داشت . مادر اُرُد ، فاطمه جاهد طبسی از ایل قشقایی شیراز ، او زنی دانش آموخته و دلسوز بود که همه عمر برای رشد فرزندان دلبندش کوشش نمود . اُرُد سه برادر به نام های مرتضی ، مصطفی و مجید دارد و سه خواهر به نام های فروغ ، ملیحه و الهه ، او یک زندگی زناشویی ناموفق داشت این زندگی زناشویی 5 سال به طول انجامید و حاصل آن دختری به نام غزاله است ، غزاله از 4 سالگی با پدر زندگی می کند . ارد دیگر هیچگاه ازدواج ننمود و تمام زمان خود را صرف تربیت فرزند و نوشتن اندیشه هایش کرد . شادی بر لب بام خانه اُرُد ننشست ، اما همواره برای همگان پیک شادی ، دوستی و مهر بوده است ، آنچه او دوست داشت از او گرفته شد پس او ماند و مشتی سخن و دلی هزار پاره . آری اُرُد واژگانی شد به دهان همگان ، آدمیان هزاردستان سخنان او شدند ، او خود در زندان سرد تنهایی و امید برای بالندگی سرزمین مادری ، تا کدام خنجر زهرآگین ، پرنیان تن و واژگان او را بشکافد و به این داستان غم انگیز پایان دهد» حکیم بزرگ هدف خویش از ارایه اندیشه هایش را اینگونه بیان می دارد :« سخنان و جملات اُرُد ، پنداشت ها و دلنگرانی های او ، برای آیندگان است » و پیامش برای همه انسانها : « پیام اُرُد برای جهانیان ، زندگی در سایه مهربانی ، آزادی و شادی است » .


48- حکیم ارد بزرگ در مورد اهل هنر می گوید : « خردمندان و هنرمندان ، سازندگان آینده اند » و البته هشدار می دهد :« هنرمندان ، شاعران و نویسندگان افسرده و غمگین ، دروازه های شکست را بر روی سرزمین خویش باز می کنند » .


49- حکیم ارد بزرگ درباره قدرت خاطرات می گوید : « اگر خاطره شیرینی برای خود نسازیم ، یاد خاطرات غمناک گذشته ، روان ما را از پا در خواهد آورد » و  باز می گوید : « با سفر ، یاد رخدادهای هولناک را کمرنگ کنیم » .

 

 

50- حکیم ارد بزرگ در مورد غم به نکات بسیار مهمی اشاره می کند و می گوید : « تباهی زندگی ، برآینده کاشتن تخم غم است » و این سخن « از مردم غمگین ، نمی توان ، امید بهروزی و پیشرفت کشور را داشت » و یا این جمله هشدار آمیز : «اندوه گذشته را نباید خورد ، که بیماری ساده را ، کشنده می کند » و در نهایت این کلام که : «غم ، سیاهچال توانایی هاست » .

 

در اینجا بخشهای از سخنان دوستان و دشمنان حکیم ارد بزرگ تقدیم می گردد :

 

حکیم ارد بزرگ ،ارد بزرگ ،حکیم اُرُد بزرگ ، hakim orod bozorg , hekmat orodism , bozorg shirvan

 

حکیم ارد بزرگ از زبان دوستداران او :

 

 

احمد شاه مسعود می گوید :

من و ارد [حکیم ارد بزرگ ایرانی] زاده یک سرزمین بزرگ هستیم .
احمد شاه مسعود چند ماه پیش از کشته شدنش می گوید : هنگامی که نوشته های ارد دانا را می خوانم می بینم آرزو هایم را نوشته است .

بی نظیر بوتو می گوید :
ما با کشورهای منطقه و بخصوص ایران ، اساطیر ، فرهنگ و تاریخی مشترک داریم من هم همانند بزرگانی نظیر "اقبال لاهوری" و "ارد بزرگ" تمایل دارم کشورهای ما بر اساس فرهنگ و ریشه های مشترک هر روز بیشتر از پیش به هم نزدیک شوند .


دکتر شبرنگ عطایی (پژوهشگر و محقق افغانستان) می گوید :
ارد بزرگ اسطوره عصر درعرصه وحدت دوباره فرهنگ والای پارسی درمنطقه است . پارسی زبانان امروز بیشتر از هر وقت بوجود شخصیت هایی چون ارد در ایران و شکوه شهید گشته احمد شاه مسعود در افغانستان که دوست و همفکر ارد بزرگ بود ضرورت دارند .دولت ها و مردم فرهنگ دوست ارین باید نظریه های این دو شخصیت تاربخ عصر حاضر را در عمل پیاده کنند.


فرزانه شیدا (ادیب و سراینده ایرانی مقیم کشور نروژ و نویسنده کتاب یازده جلدی بُعد سوم آرمان نامه حکیم ارد بزرگ ) می گوید :
چیزی که انسان نیازمند آن در طول راه سفر عمر خویش است و در درون « خویش» خود همواره در این باور زندگی میکند که امید و آرزو را می توان رنگی از حقیقت داد و بر اساس خواسته های زندگی خود گام برمی دارد و در راه سرنوشت انسان می بایست فانوس وچراغی از سخنان *ارد بزرگ ,این عالم بزرگ اندیشه را در سیاهی های دنیای ناشناخته ای که به شناخت آن نیازمندیم به همراه داشته باشد وحتی کلمه به کلمه ی آنرا به خاطر و دل بسپارد و هر کجا در جائی و منطقه ای از زندگی دچار سستی و نا امیدی شد به مرور دوباره ی افکار و ایده های حکیم ارد بزرگ بنشیند چرا که تمامی این جملات طلائی و این پندهای زّرین به «معرفت انسانی »در میدان خرد یک به یک , جنبه علمی و کاربردی ثابت شده ای را در علوم پایه زندگی داراست و بر این اساس می توان «*حکیم ارد بزرگ را اسطوره راه و اندیشه » نامید.


شکوهه عمرانی (فعال اجتماعی کشور سوییس ، شاعر و مترجم کتاب آرمان نامه ارد بزرگ به زبان فرانسوی) می گوید :
اندیشه ها و افکار ارد بزرگ بسیار متعالی است و امیدوارم روزی خواسته های وی در مورد همگرایی ، اتحاد و حقوق تاریخی به مرحله ی اجرا در آید و آنروز روز سربلندی و غرور هر فرد ایرانی و وطن دوست خواهد بود و بازگشت ایران به عظمت و شکوه دیرین و بازیابی جایگاه واقعی خویش در دنیا . بسیار خوشوقتم که موفق به ترجمه ی بخشی از سخنان ارد بزرگ گردیدم .



الیان ایژن هیر (رئیس انجمن هنری ارت کلوب و رئیس انجمن دفاع از منافع منطقه ی شامپل در شهر ژنو - کشور سوییس) می گوید :
در بین سخنان ارد بزرگ ، هنگامیکه از صلح و هارمونی برای همگان صحبت می کند بیشتر بر دلم نشسته است .


نیما اسماعیل پور (شاعر ، پژوهشگر و مولف کتاب رهایی بی نقص) می نویسد :
بزرگمردی که کلامش از خردی ناب و خالص سرچشمه می گیرد و ھمیشه سعی دارد از زھدان ھستی رازی تازه و با طراوت به دنیا آورد تا به ادراک آدمی تفکری درست و پویا ھدیه کند که این خاصیت بزرگان تاریخ است نکتهء بسیار مھم در سخنان این بزرگوار این است که کمترین و یا شاید ھیچ تناقضی در گفتار وی مشاھده نمی کنیم بی شک پشت پردهء این افکار پرسشگری ھای بسیاری نھفته است که به گفته خود او پرسشگری حس کودکانه ای است که تا پایان زندگی باید ھمراھش داشت .
آدمی تنھا زمانی دربند رویدادھای روزمره نخواھد شد که در اندیشه ایی فراتر از آنھا در حال پرواز باشد . "ارد بزرگ" ...
اندیشه پروازگر است جایی فرودش آوریم که زیبایی خانه دارد . "ارد بزرگ"


مسعود اسپنتمان (پژوهشگر و نویسنده کتاب میهن نامه ی ارد بزرگ) می نویسد :
درباره ی اُرُد بزرگ، گفته ھا بسیارند و ناگفته ھا، بسیارتر
اُرُد بزرگ از آن دسته اندیشمندان است که ریشه ھای بالندگی میھنی خویش را به درستی میشناسد. سپس دل شما را نشانه گرفته و درست به ھمانجا میزند. اُرُد شما را با آنچه از آن برآمده اید آشنا میسازد، روانتان را با خاک میھن می آمیزد و در برآیندی با آسمان آن، عشق به ایران را در ھستی تان روان میسازد.
اُرُد یگانه است؛ این گفته را باور دارم، به سادگی، چون اُرُد، دومی ندارد. او راھی را برگزیده که آمیخته با اسطوره ھا از زمان و زمین فراتر میرود؛ و در این بی زمانی و بی زمینی، تردستی ھایی میکند که شعبده نیست.
اُرُد دلاورانه، ریش سفیدان را به جایگاه برین برمیکشاند و بر دیوانسالاران واپسگرا نفرین میفرستد. او بیش از ھمه ی ما میداند که باختری بودن و خاوری بودن با بھتر بودن یکی نیست، که این را به تجربه و با کار دریافته است ... اُرُد بزرگ ھنوز ھست، با ما می ماند و خواھد ماند، شاید تا ھمیشه؛ پس چه لزومی دارد که زیر تیغ تشریح، اندیشه ای چنان تنومند چون اندیشه ھای اُرُد را واکاویم و از پی و رگ آن نمونه برداریم. شاید بھتر باشد تا با او روان شویم و از چشمه ی زلال اندیشه اش، نھال خویشتن خویش را آبیاری کنیم ..

ارد ، ارود بزرگ ، حکیم ارد بزرگ ، ارد حکیم ، استاد ارد بزرگ ،  orod bozorg , SHIRVAN , OROD

 


حکیم ارد بزرگ و دشمنانش :


دشمنان حکیم ارد بزرگ به پنج دسته کلی تقسیم نمود :


1- بهائیت و فراماسون ها (چنانچه در برخورد سایت ویکی پدیا با مقاله حکیم ارد بزرگ مشاهده آن بودیم )

2- تجزیه طلبان ایران ( پان تورکهای ایران و ... ) کسانی که مخالف تحقق نظریه قاره کهن هستند

3- کمونیست های ایران و افغانستان ( هواداران نجیب الله ، بازماندگان حزب وطن افغانستان که کینه دیرینه ایی نسبت به احمد شاه مسعود و تاجیکان دارند ).

4- دوستداران جهانی سازی (کسانی که مخالف نظریه "کهکشان اندیشه" ارد بزرگ هستند و در واقع به دنبال تحقق نظریه دهکده کوچک جهانی می باشند) .

5- دشمنان تاجیک ها و فارس زبانان افغانستان (همانند پشتونهای افراطی افغانستان ، طالبان و هواداران آنها در عربستان ، امارات متحده عربی و پاکستان )



- دکتر زهرا طباخی در روزنامه وطن امروز در مقاله ایی روشنگرانه با عنوان : ویکی‌پدیا و کلیدواژه‌های بنیادی که در سایت های  گرداب ، خبرگزاری مقاومت اسلامی ، جهان نیوز نیز باز نشر شد ، نوشت :

نظام استبدادی و استوار بر رویه غلط اندر غلط ویکی‌پدیا تا آنجا پیش رفته که 3 مدیر ارشد بخش فارسی این دانشنامه حقیقت‌ستیز، خود بهایی هستند! کار به آنجا رسیده که این افراد با استفاده از ابزارهای قانونی ویکی‌پدیا به تقویت پان‌ترک‌ها و باقی جدایی‌طلبان در منطقه پرداخته و با حمایت از پشتون‌های افغان و ترک‌های افراطی نظریه پیوستگی کشورهای فارسی‌زبان را به سرعت حذف کرده و به اختلافات قومی و قبیله‌ای در مقالات با امتیاز بالا دامن می‌‌زنند. قضایای حول نظریه فلسفی- تاریخی «اُرد بزرگ» در باب پیوستگی کشورهای فلات ایران یکی از بحث‌برانگیزترین حوادث چند سال گذشته ویکی‌پدیای فارسی است که با ریزش جمع بزرگی از کاربران ویکی‌پدیا خاتمه یافت.


- بازماندگان کمونیستهای سابق  پیروان نجیب الله نخست وزیر معدوم در حزب وطن افغانستان و بخش پشتون های سنتی نزدیک به امارات متحده عربی و عربستان مهمترین دشمنان حکیم ارد بزرگ در افغانستان هستند  ، آنان حکیم ارد بزرگ را "شیطان بزرگ" می نامند ! و می گویند :


پادشاه شیاطین در ایران کسی نیست جز ارد بزرگ . او مرجع فساد و اختلال در ایران و جهان است. آغشته به جنون تعصب نژادی موهوم و در عین حال از انسانیت بیزار است. نگاه او چنانکه در نظریه قاره کهن اش دیده می شود، آفت بار و پرتعفن است. بسیاری از شیاطین ایران، افغانستان رشد ظاهری خود را مدیون فتنه او میدانستند و میدانند. ارد بزرگ با سخنان و نظریات شیطانیش روح امید و زندگی را از قلب و روح جوانان و نسل امروز ایران و افغانستان پاک نموده در عوض تخم نفرت، کینه، نفاق، شقاق و فساد را کشت میکند  ارد بزرگ دوست رژیم ... ایران دشمن جوانان است.

به این آدرس ها نگاه کنید : سایت حزب وطن افغانستان ، سایت مصالحه ملی افغانستان ، سایت آزادی

دشمنان حکیم ارد بزرگ در حزب وطن می گویند :

ارد بزرگ ، احمد شاه مسعود را ترغیب نموده بود تا افغانستان را دوباره به ایران ملحق نماید دلیل ادعای خود را نیز این جمله شهید احمدشاه مسعود می دانند که گفته بود : « من و ارد زاده یک سرزمین بزرگ هستیم .» کمونیستهای افغانستان می گویند : « نشریات بیشمار از طرف دستگاه ... ایران در وصف بزرگ نمایی و فیلسوف بودن ارد بزرگ این بنیان گذار تفتن و شقاق کشورهای دری زبان و تاجکی زبان افغانستان و تاجکستان چاپ و به مشتریان دائمی اندیشه های این شیطان بزرگ منحیث آئین نامه و دستور ارسال و پست میگردد، که صدها نسخه آن در پنچشیر، بدخشان، خواجه بهاوالدین ولایت تخار، اندراب ولایت بغلان و جوزجان و اکنون کابل، بامیان، هرات، فراه و نیمروز یافت و موجود است و برای نوکرانش قابل احترام و اجرأ است ، دوست نزدیک او با احمد شاه مسعود بود ؟!!! »


(لازم به ذکر است که موسس حزب وطن افغانستان نجیب الله ، نخست وزیر پیشین است که پس از مرگ وی ، همسرش فتانه نجیب سعی دارد با حمله به حکیم ارد بزرگ و دوستدارانش در جنبش شمال افغانستان دوباره حزب وطن را احیاء کند ناگفته نماند که اکثر اعضای کنونی حزب وطن همان زیر دست های نجیب الله در اداره خدمات امنیت دولتی "خاد" می باشند که زمانی با کارکشته ترین کارشناسان شوروی سابق مبارزین راه آزادی افغانستان را شکنجه می کردند)

عمق کینه دشمنان حکیم ارد بزرگ را در جملات زیر می توان دید :

« بی شک ارد بزرگ، برجسته ترین کارشناس و طراح تجزیه افغانستان در حال حاضر در دستگاه ... ایران است که هم ردیف و هم طبق با جنرال حمید گل پاکستانی بوده - تا کنون در دهها کتاب، وجیبه، دستور به اشکال گوناگون به طرح نظریات و افکار او مبنی بر الحاق خراسان افغانستان با خراسان اشغال شده ایران ، تجزیه قسمت های از افغانستان و الحاق آن با ایران و به افغانستان گسیل و ارسال گردیده است- از دوستانش می توان به احمد شاه مسعود، لطیف پدرام، بصیر کامجو، درویش دریا دلی ، رحمت الله بیژند پور، بشیر بغلانی، نجم الدین کاویانی، فرید مزدک، امان الله استوار، فضل احمد طغیان، پیکارگر، اسد الله کشتمند، رسول رهین، احمد ولی مسعود، تورن اسماعیل، مخدوم رهین، مسعود خلیلی، عنایت الله شهرانی، خواجه بشیر احمد صدیقی، محبوب الله کوشانی، واحد فیضی، نادیه فضل، همزه واعظی، دستگیر پنجشیری و جان محمد پنجشیری نام برد اشاره کرد. »

علی احمد قندهاری از رهبران پشتون های تندرو افغان (نزدیک به امارات متحده عربی) می نویسد :
احمدشاه [احمد شاه مسعود] یک جنایتکار و خائن بود و جماعت در پرده نشین "ارد بزرگ"[حکیم ایرانی] هم فکر می کنند قوم افغان بر می گردد به دونیم صدسال پیش و استانی از ایران می گردند .

علی احمد قندهاری در جای دیگری می گوید : نقشه شوم عوض کردن نام افغانستان به خراسان از زمان مسعود جنگ سالار بیشتر رواج پیدا نموده ، نباید مانند صنف اولی ها با این فرزندان ناخلف افغانستان برخورد کنیم مقاله و تحریر های بسیاری نوشته شده اما فکر می کنم ریشه این حرفها از فریبخوردگان افکار آدمهایی مانند ارد بزرگ باشند باید سارنوالی و ستره محکمهً افغانستان جلو چنین حرکات ماجرا جویانه را بگیرند. محترمان باور کنید این آدم های مرفوع القلم که حرجی بر آنها هم نیست ، می خواهند قوم ما را نابود کنند این قلم ها به بیراهه میروند افغانستان را می خواهند با همه عقده شان از هم بپاشند .

باید به این اهانت ها و ناسزا ها و نوشته ها ، دهها و صدها مطلب دیگر از دشمنان حکیم ارد بزرگ را نیز افزود .... این برخوردهای تند با حکیم بزرگ ایران در زمانه ایی رخ می دهد که هیچ گاه هیچ یک از رسانه های رسمی کشور کوچکترین اشاره ایی به این موضوع نکرده اند ... و این جای پرسش دارد ... آیا باید همواره ما شاهد حمله به بزرگترین اندیشمند حال حاضر ایرانزمین باشیم ؟ ...


اوجالان ساوالان (از تجزیه طلبان مورد حمایت دولت آذربایجان که زیر نفوذ مستشاران صهیونیستی اداره می شود) می گوید :

هیچ می دانید مدتهاست که فردوسی و «ارد بزرگ» محبوب دلهای ... حکومت فارس-شیعه شده است؟آیا می دانید که اینها مدتهاست«نص صریح شاهنامه فردوسی» را به مثابه کتاب مقدس ما «لاریب فیه» می دانند و از دویست سال پیش همراه با استادان اعظمشان همچون «سرجان ملکم پلید فراماسون انگلیسی »در محافل سری فراماسونی شان «شاهنامه خوانی» و «تفسیر شاهنامه» برای درست کردن تاریخ و شاخ و برگ دادن به هویت جعلی و استعماری فارسی-ایرانی برگزار کرده و می کنند؟


مهرزاد (از مخالفین نظریات حکیم ارد بزرگ و مدافع نظریه دهکده کوچک جهانی مارشال مک لوهان کانادایی که از افسران پیمان ناتو بود) می گوید :

حکومت ... هم که دیگر از دست حکومتهای عربی خسته شده است .... سعی دارد برای خودش متحدانی دیگر گردهم آورد که البته دراین مورد با آقای ارد بزرگ هم عقیده است.
آقای احمدشاه مسعود از دوستان نزدیک جمهوری اسلامی وآقای اردبزرگ است . سیاست غربزدایی و بدبینی نسبت به غرب ، وجه اشتراک دیگر آقای ارد بزرگ با جمهوری اسلامی است .

 

 

برلین

26 آبانماه 1392

این ماده‌ی غذایی خطرناک را از "صبحانه" خود حذف کنید

Posted: 27 Nov 2013 04:36 PM PST

خوردن زیاد از حد بعضی از غذاها حتی با وجود شوری و یا شیرینی زیاد می‌تواند اثر معکوس بر سلامت بدن باقی بگذارند و باعث ایجاد بیماری‌های غیرقابل باور در انسان شود.


پژوهشگران هشدار می‌دهند که خوردن غذاهای اسیدی به میزان زیاد از جمله پنیر می‌تواند فرد را مستعد ابتلا به بیماری "دیابت" نماید.


گفتنی است؛ پژوهشگران دریافته‌اند که داشتن یک رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و پنیر می‌تواند سبب تجمع بیش از حد اسید در بدن و احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در افراد شود.

بررسی‌ها نشان می‌دهند دانشمندان دریافته‌اند که زنانی که مقادیر بالایی از "گوشت قرمز"، پنیر، تخم‌مرغ، ماهی، نان و نوشابه در "رژیم غذایی" آنها وجود داشته حتی با وجود خوردن مقادیر زیاد میوه و سبزیجات تازه تا 50 درصد احتمال دارد که به بیماری دیابت دچار شوند.

دانشمندان دریافته‌اند که مواد غذایی مثل گوشت، ماهی، غذاهای دریایی، پنیر، تخم‌مرغ، نان، جو، پاستا و برنج، غذاهای آماده و "نوشابه‌های گازدار" همگی در بدن در اثر شکسته شدن مولکول‌هایشان تولید اسید می‌کنند در صورتی که قهوه و سبزیجات حالت قلیایی در بدن پیدا می‌کنند.

دانشمندان توصیه می‌کنند افراد برای جلوگیری از اسیدی شدن بدنشان سعی کنند از یک رژیم غذایی متعادل سرشار از فیبر، "کربوهیدرات"، میوه و سبزیجات استفاده کنند تا اسید و قلیایی همدیگر را خنثی نمایند.

در عین حال خوردن غذاهایی که در بدن تولید اسید می‌کنند می‌توانند باعث ابتلا به انواع بیماری‌ها از جمله افزایش وزن، سرطان و یا "پوکی استخوان" شوند.

تحقیقات بر روی این نظریه همچنان ادامه دارد.

بهترین "کرم" برای پوست شما

Posted: 27 Nov 2013 04:32 PM PST

اگر می‌خواهید همیشه پوستی زیبا و جوان داشته‌ باشید باید تمام نیازهای آن را برآورده کنید پس در قدم اول باید نیازهای پوست‌تان را بشناسید و براساس آنها دنبال یک نقشه خوب برای مراقبت از پوست‌تان باشید. مسلما اولین قدم در تنظیم این نقشه شناخت نوع پوست‌تان است و سپس بدانید که پوست‌تان به چه کرم‌ها ومحصولاتی احتیاج دارد و هرکدام از این محصولات و کرم‌ها باید حاوی چه موادی باشند.


پوست نرمال

ظاهرپوست: پاک با بافتی هموار

شما چه احساس می‌کنید: نرم و صاف است.

مشکلات: گاهی ممکن است جوش‌هایی ظاهر شوند به خصوص اطراف چانه و بینی.البته گاهی هم قسمت‌هایی از پوست خشک و پوسته پوسته می‌شود که می‌تواند ناشی از استفاده نکردن از مرطوب‌کننده یا حتی پاک نکردن کافی باشد. 

پاک‌کننده

به دنبال پاک‌کننده‌ای باشید که پوست شما را به راحتی تحریک نکند. باید بدانید که نباید حالت نرمال پوست را با مقاوم بودن آن اشتباه بگیرید، بهترین حالت این است که محصولات مربوط به پوست‌های حساس را بخرید یعنی پاک‌کننده‌های فومی ملایم که هیچ گونه ماده پاک‌کننده تحریک‌کننده‌ای ندارند که رطوبت پوست شما را از بین ببرند.

مرطوب‌کننده و ضد آفتاب

پوست شما در طول روز در مقابل آسیب‌های محیطی فراوانی قرار می‌گیرد از آب و هوای خشک گرفته تا آلودگی‌ها، نورآفتاب و... بنابراین باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که از همان صبح پوست‌تان را برای مقابله با این آسیب‌ها آماده کنید. بهترین کار این است که به دنبال یک مرطوب‌کننده چند کاره باشید یعنی مرطوب‌کننده‌‌‌ای که دارای آنتی‌اکسیدان‌ها و اثر محافظتی در برابر نور آفتاب باشد.بهتر است از کرم چشمی استفاده کنید که دارای مواد ضدپیری چون آنتی اکسیدان‌ها، رتینول و پپتیدها باشد،مهم است کرم پوست ظریف اطراف چشمان شما را تحریک نکند.

کرم چشم

بهتر است از کرم چشمی استفاده کنید که دارای مواد ضدپیری چون آنتی اکسیدان‌ها، رتینول و پپتیدها باشد،مهم است کرم پوست ظریف اطراف چشمان شما را تحریک نکند.

ضد چروک‌ها

سرم‌های ضدچروک می‌توانند یک راه حل خوب برای شما باشند چون مواد درون این سرم‌ها به خوبی روی پوست شما تاثیر می‌گذارند. سرمی را انتخاب کنید که دارای موادی چون ویتامینc یا پپتیدها باشند تا بتوانند ساخت کلاژن را در پوست شما تحریک کنند.

لایه‌بردار

احتمالا شما تنها احتیاج دارید که منطقه T روی صورت را لایه‌برداری کنید یعنی پیشانی و بینی و چانه چون تنها این مناطق هستند که چربی فراوانی دارند. بهترین حالت استفاده از یک اسکراب کرمی به همراه دانه‌های جامد است تا منافذ پوستی این مناطق را باز کند. برای لایه‌برداری باقی صورت می‌توانید از یک ژل ملایم حاوی اسید مالیک استفاده کنید.
کرم شب

شب‌ها هنگام خواب پوست شما نیاز به مراقبت‌های خاصی دارد، این مراقبت‌ها باید به گونه‌ای باشد که به پوست کمک کند وقتی شما در خوابید، خود را ترمیم کند. به دنبال محصولاتی باشید که دارای موادی چون آنتی‌اکسیدان‌ها (کمک به ترمیم پوست) و پپتیدها(باعث می‌شود سلول‌ها شروع به ساختن کلاژن کنند) باشد.
پوست خشک

ظاهرپوست: نازک و کاغذی با منافذ پوستی ریز؛ ‌با رگ‌های خونی روی گونه‌ها 

شما چه احساس می‌کنید: بعد از شستن احساس کشیدگی و سفتی می‌کنید و ممکن است پوست قرمز یا ملتهب شود.

مشکلات: کمبود رطوبت؛چرا که غدد پوستی به اندازه کافی سبوم یا همان چربی ترشح نمی‌کنند.خطوط و چروک‌های پوستی بیشتر از دیگر انواع پوست روی پوست‌ ظاهر می‌شوند.

پاک‌کننده

به دنبال پاک‌کننده‌ای غیرصابونی، کرمی شکل باشید. پاک‌کننده‌های فومی معمولا پوست را خشک می‌کنند. بنابراین هنگام خرید حتما به برچسب روی پاک‌کننده توجه کنید تا مطمئن شوید که در آن لوسیون‌های نرم‌کننده و اسیدهای چرب وجود دارد تا بتواند ساختار حفاظتی پوست شما را تقویت کند.

مرطوب‌کننده و ضد آفتاب

به دنبال کرمی باشید که در آن موادی چون شی‌باتر، روغن جوجوبا یا روغن نارگیل، آنتی‌اکسیدان‌هایی چون ویتامین E و... وجود داشته‌ باشد، این گونه مواد به مرطوب نگه داشتن پوست شما کمک می‌کنند و از طرف دیگر پوست را خیلی هم چرب نمی‌کنند. 

کرم چشم

پوست اطراف چشم خشک‌ترین قسمت پوست صورت شماست. بنابراین شما باید دوبار در روز صبح و شب با استفاده از یک کرم دور چشم این ناحیه را مرطوب کنید،بهتر است کرم شما دارای موادی چون گلیسیرین باشد تا از به وجود آمد خطوط ریز در اطراف چشم‌ها جلوگیری شود.

ضد چروک‌ها

کرم‌‌های ضدچروک می‌توانند به مرطوب کردن پوست شما کمک فراوانی کنند، کافی است دوبار در روز صبح و شب قبل از استفاده از کرم مرطوب‌کننده خود از یک سرم آبرسان استفاده کنید. اگر سرم مورد استفاده شما دارای موادی چون عصاره چای سبز، عصاره انار، ویتامین C باشد می‌تواند اثربخشی بسیار بالاتری داشته‌باشد.

لایه‌بردار

بهتر است شب‌ها از یک کرم حاوی رتینول و علاوه براین دوبار در هفته از یک محصول لایه‌بردار استفاده کنید،به دنبال لایه‌برداری باشید که حاوی اسید‌های میوه هستند چون آنزیم‌ها و اسید‌های میوه بسیار ملایم‌تر از گلیکولیک یا اسید سالیسیلیک هستند و می‌توانند سلول‌های مرده را از روی سطح پوست بردارند‌.

کرم شب

به دنبال کرمی مغذی باشید که دارای چربی‌های روان‌کننده باشد تا به طور عمقی در پوست نفوذ کرده و کمبود چربی‌های طبیعی را جبران کند، همچنین باید کرم شما مواد قوی ضدچروک مثل کلاژن،آنتی اکسیدان‌ها، رتینول و... را نیز داشته‌باشد. مثلا کرم‌های رتینول فرآیند پوسته‌ریزی را طبیعی می‌کنند و تا حدی باعث تولید کلاژن در پوست می‌شوند.

پوست‌های چرب یا مختلط

ظاهرپوست: براق‌ و پر از چربی؛ در پوست‌‌های مختلط تنها قسمت‌هایی از یعنی اطراف بینی، چانه و پیشانی پوست چرب و روغنی است.

شما چه احساس می‌کنید: ناهموار و زبر و خشن

مشکلات: بیشتر از هر پوستی مستعد آکنه و جوش‌های سر سیاه و منافذ باز پوستی است. در پوست‌های مختلط همان قدر که احتمال جوش زدن هست احتمال خشک شدن تکه‌ای بیش از اندازه پوست به خصوص روی گونه‌ها وجود دارد.

پاک‌کننده

به دنبال یک پاک‌کننده فومی با مواد پاک‌کننده قوی باشید تا چربی‌های اضافه پوست شما به خوبی تمیز شود.
مرطوب‌کننده و ضد آفتاب

بیشترضدآفتاب‌ها باعث به وجود آمدن یک لایه چربی روی پوست می‌شوند اما با همه اینها استفاده روزانه از ضدآفتاب ضروری است ، مهم‌ترین نکته‌ای که هنگام خرید باید توجه کنید اینکه 2 عبارت non-comedogenic و oil-free روی کرم نوشته شده باشد.

کرم چشم

حتما در اطراف چشم‌تان از مرطوب کننده استفاده کنید چون در پوست اطراف چشم غدد چربی بسیار کمی وجود دارد، به دنبال یک کرم بسیار سبک با پایه آب باشید که در آن امولسیون‌های سیلیکون وجود داشته باشد، این مواد حتی اگر روی گونه‌ها مالیده شوند، باعث به وجودآمدن جوش نمی‌شوند.

ضد چروک‌ها

سرم‌های ضدچروک در صورتی برای پوست‌های چرب مناسب هستند که دارای پایه آب باشند. می‌توانید به جای مرطوب‌کننده از یک سرم حاوی هیالورونیک اسید یا پروپیلن گلیکول استفاده کنید، بهتر است از کرمی استفاده کنید که هم ازجوش زدن شما جلوگیری کند و هم لک‌های ناشی از جای جوش‌ها را از بین ببرد.

لایه‌بردار

وقتی پوست چرب باشد به طور جدی به لایه‌برداری احتیاج دارد به دنبال لایه‌برداری باشید که در آن اسید سالیسیلیک و گلیکولیک باشد.

کرم شب

بهترین محصولی که شما می‌توانید استفاده کنید یک "لوسیون" یا ژل با پایه آب و دارای موادی چون "اسید سالیسیلیک" و "گلیکولیک" است. لوسیون‌های حاوی سیلیکون مثل دایمیتیکون منافذ پوستی را مسدود نمی‌کند در نتیجه مثل چربی‌های سنگین باعث تشدید آکنه‌ها نمی‌شود.
پوست‌های حساس

ظاهرپوست:  تمیز اما به راحتی قرمز و ملتهب می‌شود.

شما چه احساس می‌کنید: وقتی پوست ملتهب می‌شود احساس داغی و سوختن می‌کنید انگار که حشره‌ای پوست را نیش زده‌است. 

مشکلات: اگر در تماس با ماده‌ای آلرژی‌زا یا ملتهب‌کننده قرار بگیرد به سرعت واکنش نشان می‌دهد که این واکنش می‌تواند از بیرونی یا داخلی باشد و در نتیجه پوست ورم می‌کند و برآمده و گاهی هم پوسته پوسته می‌شود.

پاک‌کننده

باید روی پاک‌کننده شما 3 عبارت نوشته‌شده‌باشد؛ اول بدون عطر، دوم بدون مواد صابونی و سوم  غیر  حساسیت‌زا ، این عبارات نشان می‌دهد که این پاک‌کننده پوست شما را آزار نمی‌دهد.

مرطوب‌کننده و ضد آفتاب

بهتر است اصلا از ضدآفتاب‌های شیمیایی استفاده نکنید، با دقت برچسب کرم را بخوانید.به دنبال ضدآفتاب‌هایی باشید که درون آنها موادی چون دی‌اکسید تیتانیوم و زینک اکساید وجود دارد، این مواد به طور فیزیکی از پوست شما در مقابل اشعه‌های فرابنفش آفتاب محافظت می‌کند بدون اینکه پوست تحریک شود.

کرم چشم

مواد شیمیایی می‌توانند پوست را تحریک کنند مخصوصامناطقی که پوست فوق‌العاده حساسی دارد، بنابراین بهتر است از چنین کرم‌هایی کمتر استفاده کنید.

لایه‌بردار

سلول‌های مرده وقتی روی پوست جمع می‌شوند مانعی ایجاد می‌کنند و در نتیجه مواد درون کرم‌ها جذب پوست نمی‌شود اما باید بدانید که لایه‌بردارهای مرسوم در بازار که دارای مواد زبرو خشن و... هستندبرای پوست ظریف شما چندان مناسب نیست.شاید بهترین لایه‌بردار برای شما این باشد که با هفته‌ای دوبار صورت‌تان را با لیف و پاک‌کننده بشویید.

کرم شب

بهتر است یک کرم کاملا ملایم و بدون عطر بخرید که در آن لوسیون‌های نرم‌کننده وجود داشته‌باشد. یکی از بهترین چرب‌کننده‌ها برای این نوع پوست "وازلین" است. مصرف کرم‌هایی که حاوی هیدروکسی اسیدها، مواد گیاهی، ویتامین E و C، لانولین، پروپیلن گلیکول و رتینوییدهاست در افراد با پوست‌های حساس باید منع شود.


منبع: مجله سیب سبز

راه‌حلی خوشمزه برای "لک های صورت"

Posted: 27 Nov 2013 04:31 PM PST

جوش و لک صورت به شکل های گوناگون بروز می‌کند که دانشمندان در جدیدترین مطالعات خود علت اصلی بروز این لک ها را در صورت کشف کرده‌اند و راه‌حل های درمانی را نیز برای آنها بررسی کرده‌اند.


مواد آرایشی، دست کاری کردن جوشها، هوای آلوده و رژیم غذایی نادرست از اصلی ترین عوامل بروز "جوش" و لک در صورت به شمار می‌آید که خوشمزه‌ترین داروها برای برطرف کردن آنها توت‌فرنگی، نارنگی و میوه‌های دارای ویتامین ‌C است.

 
گفتنی است، پرتقال از میوه‌هایی است که به دلیل اسید بالایی که دارد می‌تواند عفونت ها را در بدن از بین ببرد و به عنوان یک "کپسول آنتی بیوتیک" عفونت ها، جوش و لکه‌های پوستی را نابود کند.

بررسی ها نشان می‌دهند، حتی ماساژ پوست با میوه‌ها و پوست میوه‌هایی که حاوی "ویتامین ‌C "بالایی هستند باعث می‌شوند این دردها تسکین یابند.

نتایج مطالعات نشان می‌دهند، دانشمندان با انجام آزمایش روی تعداد زیادی از افرادی که از بیماریهای پوستی رنج می‌بردند دریافتند خواب کافی و خوردن میوه‌هایی نظیر پرتقال قبل از خواب باعث می‌شود تا بعد از خواب پوست از "شفافیت "کافی برخوردار باشد و از لکه‌ها و جوشها به میزان زیادی کاسته شده باشد.

ارسال اطلاعات از طریق نور

Posted: 11 Aug 2013 11:26 AM PDT

محققان فرانسوی در تلاش هستند تا شبکه لای.فای را جایگزین شبکه وای.فای کنند.
به گفته آنان انتقال اطلاعات با استفاده از این روش بسیار سریعتر از شبکه وای.فای است.
سدریک مایر مدیر شرکت فرانسوی اولدکام گفت: گیرنده لای.فای اطلاعات را می خواند و سپس آنها را به موسیقی تبدیل می کند و زمانی که این اطلاعات زیر لامپ قرار گیرد، پخش موسیقی آغاز می شود.
وی افزود: کاربرد دیگر این فناوری، ارسال فایل های تصویری است. تصاویر ضبط شده دوربین مدار بسته از طریق پرتوهای نور به یک دستگاه تلویزیون منتقل می شود.
سدریک مایر گفت: سیستم روشنایی با کیفیت ال.ایی.دی را که دارای فرکانس بالایی است خاموش و روشن می کنیم. وقتی خاموش باشد یعنی صفر و وقتی روشن کنیم به معنای یک می شود. بنابر این صفرها و یک ها در فرکانس های بالا فرستاده می شوند.از لحاظ تئوری می توان با آن به خروجی سه گیگابایت در ثانیه هم رسید که این سرعت معادل ۱۵۰ برابر سرعت انتقال داده ها از طریق وای.فای است.
برای استفاده از این روش کافی است مودم به نوعی لامپ ال.ایی.دی متصل شود. سپس این مودم اطلاعات را از طریق حسگر نوری به رایانه ارسال می کند.
این فناوری جدید پرتوی الکترومغناطیسی ارسال نمی کند و برخلاف وای.فای اتصال اینترنت با آن در هواپیما امکان پذیر است. استفاده از این فناوری درون بیمارستان ها با خطر کمتری توام خواهد بود.

ویکیپدیا یا تانک صهیونیزم جهانی

Posted: 10 May 2012 01:19 AM PDT


طی روزهای گذشته مقاله خانم دکتر زهرا طباخی که ابتدا در روزنامه وطن امروز منتشر شد پیرامون عملکرد و پشت پرده سایت ویکی پدیای فارسی بازتاب های گسترده ای در سطح افکار عمومی و رسانه ها ایجاد کرده است . در این مقاله از ماهیت واقعی این سایت خطرناک پرده برداشته می شود ؛ در ابتدای مقاله (ویکی‌پدیا و کلیدواژه‌های بنیادی ) دکتر طباخی می خوانیم : 


http://www.hakimorodbozorg.com/wp-content/uploads/2013/07/dr-zahra-tabbakhi.jpg

دکتر زهرا طباخی


( یکی دیگر از راه‌های کنترل تاریخ و نگارش چند باره وقایع قدیمی در "ویکی‌پدیا"، محصور کردن حقیقت در میان قوانین این دانشنامه خطرناک است ) و در ادامه ( اگر شما مقاله‌ای را برای ثبت در ویکی‌پدیا انتخاب کرده و برای اثبات آن از یک گزارش پخش شده در "بی‌بی‌سی" یا "فاکس‌نیوز" به عنوان منبع نام ببرید موفق خواهید شد مطلب خود را به عنوان "دانش" ثبت کنید اما اگر به طور مثال در بخش منابع به منبعی غیر از وابستگان رسمی به دجال ارجاع داده شود، از سوی مدیر گروه زبان مربوط سانسور خواهید شد!) .

در واقع ویکیپدیا جاده صاف کن پروژه دهکده کوچک جهانی ناتو یا همان تحمیل فرهنگ غرب برای جهانی سازی به قیمت نابودی بومیت های مستقل جهان است.

ویکی پدیا تانک غرب در اینترنت است که لایه زره آن استناد به مدارک مستند مورد نظر خود آنان یعنی دستگاه رسانه ایی استکبار همانند بی بی سی و فاکس نیوز و غیره است .


ویکی پدیا بخش تولید محتوای خود را از سیستم رسانه ایی هدفمند غرب می گیرد بر هیچ کس پوشیده نیست  که رسانه های غربی در اختیار لابی صهیونیزم جهانی است حالا سخن دکتر زهرا طباخی را بهتر می فهمیم :( یک هجمه بزرگ در زمینه منابع که چند سال گذشته در بخش فارسی ویکی‌پدیا در فضای مجازی به راه افتاد مربوط به فرقه ضاله و نوظهور بهائیت است که جزء ادیان آسمانی و ابراهیمی دسته‌بندی شده است(!) ویکی‌پدیا در برابر فشارهای کاربران مسلمان و ایرانی به همین 3 قانون بیان شده استناد کرده و بهائیان را تا درجه یهودیان مورد ظلم واقع شده در جریان هولوکاست بالا می‌‌برد! )

http://www.gerdab.ir/files/fa/news/1389/6/8/5545_776.jpg



نتیجه همبستگی سایت ویکی پدیای فارسی و رسانه های صهیونیسم جهانی این می شود برای باز شدن بیشتر این موضوع باز به اصل مقاله دکتر طباخی می زنیم :( طبق قوانین ویکی‌پدیا هر گفته جدید در مقاله باید از رفرنس معتبر برخوردار باشد. در تعریف منابع معتبر روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های با شهرت جهانی در رتبه نخست قرار دارند. مثال این بخش روزنامه لس‌آنجلس‌تایمز بیان شده است. پس همه رسانه‌های مشهور وابسته به سیستم دجال به عنوان منابع معتبر و با شهرت جهانی در ویکی‌پدیا پذیرفته می‌‌شوند. به همین جهت است که دست مسلمانان اعم از ایرانی و عرب در قضیه فرقه ضاله بهایی به جایی نمی‌رسد چون منبع معتبر گفته‌های یادشده، دانشنامه معتبر و مشهور "بریتانیکا" درج شده، یعنی بی‌شک بهائیت بعد از مسیحیت دومین دین جهانی از نظر پراکندگی ادیان در عالم برشمرده می‌‌شود و در صورت اعتراض شما می‌‌توانید به اصلاح مراجع اعظم ما مثل بریتانیکا اقدام کنید و اگر نمی‌توانید یعنی جایی هم در تاریخ دستچین شده ویکی‌پدیا نخواهید داشت! )

http://www.gerdab.ir/files/fa/news/1391/2/17/21986_657.jpg


چنانچه خواندیم رابطه ویکیپدیا با بخش تولید محتوای آن ، یعنی رسانه های غرب چندان پوشیده نیست این رمز گشایی دکتر طباخی ما را به ناگاه در برابر تانک سر تا پا مسلح غرب در جهان مجازی قرار می دهد . متاسفانه  تانک ویکی پدیا امروزه به وفور به عنوان رفرنس توسط نسل جوان مورد بهره برداری قرار می گیرد و این برای نسل امروز ما بسیار خطرناک است که منبع اطلاعاتی خود را ویکی پدیای فارسی قرار داده اند .


تا اینجای مقاله دکتر طباخی پی به تغییر داده ها توسط ویکی پدیا می بریم اما بخش مهمتر این ماجرا از این پس دیده می شود و آن ویکی پدیا در قامت یک کانون توطئه و دسیسه گر است دکتر طباخی می نویسند : ( نظام استبدادی و استوار بر رویه غلط اندر غلط ویکی‌پدیا تا آنجا پیش رفته که 3 مدیر ارشد بخش فارسی این دانشنامه حقیقت‌ستیز، خود بهایی هستند! کار به آنجا رسیده که این افراد با استفاده از ابزارهای قانونی ویکی‌پدیا به تقویت پان‌ترک‌ها و باقی جدایی‌طلبان در منطقه پرداخته و با حمایت از پشتون‌های افغان و ترک‌های افراطی نظریه پیوستگی کشورهای فارسی‌زبان را به سرعت حذف کرده و به اختلافات قومی و قبیله‌ای در مقالات با امتیاز بالا دامن می‌‌زنند. قضایای حول نظریه فلسفی- تاریخی "اُرد بزرگ" در باب پیوستگی کشورهای فلات ایران یکی از بحث‌برانگیزترین حوادث چند سال گذشته ویکی‌پدیای فارسی است که با ریزش جمع بزرگی از کاربران ویکی‌پدیا خاتمه یافت )


 تانک هوشمند غرب همزمان با تغییر داده ها تقویت کننده تجزیه طلبان در حوزه فرهنگی تمدنی ایران (شامل بیست کشور منطقه) نیز می باشد .

حکیم ارد بزرگ می گوید : نباید به خود مشرقی بگوییم ایرانیان شرقی نیستند و این اشتباه است .ما آسیایی نیز نیستیم . ایرانیان در مرکز گیتی قرار دارند و شرق و غرب در دوسوی سرزمین ما هستند . یونان نقش "مادر فرهنگی" اروپا را بر عهده دارد و چین "مادر فرهنگی" آسیا است آسیایی که اکثریت آن را چینی تباران تشکیل می دهند و ایران "مادر فرهنگی" قاره کهن است "قاره کهن" که از پامیر آغاز و تا مدیترانه ادامه می یابد و از شمال ، به آستارخان در شمال دریاچه خزر و از جنوب به خلیج فارس و دریای ایران (عمان) ادامه می یابد.

http://www.hakimorodbozorg.com/wp-content/uploads/2013/07/HAKIM-OROD-BOZORG-GHAREH-KOHAN-1.jpg

در بهار سال 1389 تمامی مدیران ویکیپدیا به سرعت به نظریه قاره کهن و همینطور مقاله زندگینامه ارد بزرگ حمله ور شدند پس از پاک کردن آنها در زندگینامه احمدشاه مسعود دست برده و نام دوستش ارد بزرگ را از آنجا پاک کردند پس از آن نظریه کهکشان اندیشه ارد بزرگ که رد کننده نظریه دهکده کوچک جهانی است را از ویکی پدیا حذف نمودند از آنجا به سراغ مقاله راه ابریشم رفتند ؛ ارد بزرگ در نظریه قاره کهن اشاره می کند نام راه ابریشم دروغین است این راه ، راه ایران است که 4 هزار سال چین فرهنگ و اندیشه ایرانی را از طریق آن دریافت داشته است چینی ها نمی توانند با نام جاده ابریشم که 50 سال بیشتر قدمت ندارد راه ایران را تغییر نام دهد . مدیران ویکی پدیا سخنان ارد بزرگ در این مورد را هم از مقاله راه ابریشم حذف کردند . همه چیز نشان می داد که این گام ها از جایی رهبری می شود دستوراتی که برای حذف و بازنویسی دهها مقاله در ظرف کمتر از یک ماه داده شده بود برخی از این مقالات چندین سال عمر داشتند در نهایت مدیران ویکی پدیا حتی به مقالات شهرهای شیروان و مشهد رفته و نام ارد بزرگ را از جمع مشاهیر آنجا حذف نمودند !
نکته مهم در توفان 1389 ویکیپدیا آن است که آنها بر روی نظریه ایی دست گذاشته بودند که همه پارسی زبانان جهان بخصوص در سه کشور ایران ، افغانستان و تاجیکستان همراهش بودند و دوستش داشتند اتفاقا کسی که مقاله قاره کهن ارد بزرگ را ویکی پدیا برای اولین بار قرار داده بود از کاربران قدیمی ویکی پدیا از  کشور افغانستان است .

جالبتر خواهد بود اگر بدانیم استارت آغازین حمله به مقالات ذکر شده توسط نامی مستعار زده شد که آی پی او نشان می دهد از کشور پیر استعمار ، انگلیس است .

جنجال ویکی پدیا بر سر نظریه قاره کهن سبب خروج بسیاری از کاربران ویکی پدیا از آن شد .


نظریه قاره کهن می تواند مانع تلاش های خطرناک جدایی طلبانه کشورهای محدوده خود باشد کشورهای قاره کهن می توانند همانند اروپا ، شاهد همبستگی هر چه بیشتر در بین خود باشند .

در ادامه دکتر طباخی به نکات بسیار مهمی درباره ائتلاف بهائیان و تجزیه طلبان تحت سرپرستی صهیونیزم جهانی اشاره می کنند : ( یکی دیگر از نمونه‌های بارز تاریخی در صفحه مقالات مربوط به بهائیان، منبع یکی دیگر از ادعاهای پیرامون بهائیان است که ارتباط گسترده اسرائیل، بهائیت و جدایی‌طلبان را آشکار می‌‌کند. در بخش "واکنش‌ها" به محرومیت‌های بهائیان در جامعه ایرانی ضمن مظلومیت‌زایی برای پیروان این فرقه ضاله آورده است: "برنارد لوئیس معتقد است حکومت‌های اسلامی و جوامع مسلمان همواره در پذیرش ادیانی که پس از اسلام ظهور پیدا کرده‌اند و به خدای یگانه اعتقاد دارند (مانند بهائیان) دچار مشکل فراوان بوده‌اند، چرا که از یک سو نمی‌توان پیروان این آیین‌ها را همانند پیروان ادیان چندخدایی آسیا یا انیمیست در آفریقا سرکوب کرد و از سوی دیگر هم برخورد با آنها همانند مسیحیان و یهودیان بها دادن به آنهاست. به علاوه پذیرش آنها مغایر پذیرش ختمیت وحی در زمان زندگی پیامبر اسلام است. وی معتقد است به علت ضعف ایران در قرن بیستم مردم ایران به دنبال علتی برای این موضوع بودند و به همین دلیل تئوری‌های توطئه‌ای از اینکه یهودیان، بهائیان، فراماسون‌ها و... مقابل پیشرفت ایران می‌‌ایستند به وجود آمد و بین مردم و حتی اقشار تحصیلکرده جامعه محبوبیت یافت. منبع ذکر شده برای این گفتارها کتاب یهودیان اسلام است که نگارنده آن برنارد لوئیس (Bernard Lewis) است. وی متولد ۳۱ مه ‌‌۱۹۱۶ در لندن و استاد بازنشسته مطالعات خاور نزدیک دانشگاه پرینستون است که در لندن از پدر و مادری یهودی متولد شد. تخصص وی در تاریخ اسلام و اثر متقابل میان اسلام و غرب است و به ویژه به خاطر تحقیقات خود بر تاریخ امپراتوری عثمانی و مناظره خبیثانه‌اش با پروفسور "ادوارد سعید" روی کشمکش میان رژیم صهیونیستی و فلسطین مشهور است. در کنفرانس "بیلدربرگ"، لوئیس پیشنهاد کرد ایران را به قطعات قومی گوناگون بشکنند و میان کشورهای نوپا تقسیم کنند (پروژه‌های کردستان بزرگ، پشتونستان بزرگ و آذربایجان بزرگ). وی در سخنرانی "Iran in History" (ایران در تاریخ) که در مرکز موشه‏ دایان دانشگاه تل‌آویو ایراد شده (18 ژانویه 1999)، نقش ایران در تاریخ و تاثیر آن را بر تمدن جهان به اختصار مورد بحث قرار داده است. لوئیس در این سخنرانی خاطرنشان می‌‏کند که در 2 هزاره پیشین، هیچ فاتحی در ایران نتوانسته در زبان و فرهنگ ایرانی تغییر عمده ‏ای به وجود بیاورد. در عوض همان‏‌طور که در برخی قسمت‌های دیگر دنیا هم دیده شده، فرهنگ برتر همیشه بر فرهنگ‏ فروتر چیرگی یافته است. لوئیس را در جهان به عنوان نگارنده کتاب برخورد تمدن‌ها و پدر تئوری تجزیه‌طلبی در ایران می‌‌شناسند. جالب توجه است که بدانید فردی مثل "محمد خاتمی" در حالی که به عنوان رئیس‌جمهور و نماینده جامعه ایرانی در سازمان ملل حاضر شده بود در عقب‌گردی آشکار و با عبور از پایه‌های برتر فرهنگ ایرانی-اسلامی به زبانی دیگر بر موضع برخورد فرهنگ‌های لوئیس و "ساموئل هانتینگتون" صحه گذاشته و پیشنهاد تئوری "گفت‌وگو‌ی تمدن‌ها" را مطرح می‌‌کند تا بدین وسیله هم به بازسازی نظم نوین جهانی مورد نظر ماسون‌ها کمک کرده باشد و هم غرب را از موضع ضعیف حمله فرهنگی ناموفق رهایی بخشد. خاتمی با علاقه نظریات برنارد لوئیس را دنبال کرده و با درس گرفتن از تاریخ باشکوه ایرانیان به این موضوع واقف بود که فرهنگ غنی ایران اسلامی ذاتا پتانسیل و بنیه بلعیدن بی‌فرهنگی شناور غربی را دارد پس تئوری بست دوستی‌ها و وادادگی فرهنگی را در ظاهری خوشرنگ و لعاب پیشدستانه معرفی می‌‌کند )


برخلاف آنچه تصور می شود سایت ویکی پدیا به هیچ وجه مردمی نیست این سایت نمایی شبه مردمی دارد شاید برخی ساده لوحان تصور می کنند که این محفل دانشنامه ی آزاد است غافل از این که این آزادی همانند آزادی سیاسی مردم غرب کاملا نمایشی ، برنامه ریزی شده و حساب شده می باشد .

در واقع میدان و میدان دار صهیونیزم جهانی است کاربران ویکی پدیا تنها بین خود مسابقه گذارده اند تا اندیشه ها ی تولید شده در تاریکخانه غرب را در ویکی پدیا به نمایش بگذارند.


دکتر زهرا طباخی در بخش پایانی مقاله خود همانند بخش های پیشین پرده از رازهای پشت پرده تانک جهان مجازی غرب یعنی ویکی پدیا بر می داند : ( ذکر این مطلب در ادامه جالب است که بدانیم ویکی‌پدیا فراماسونری را در ذیل همین بحث اینگونه معرفی می‌‌کند: ""فراماسونری" یا فراموشخانه جمع کانون‌های برادری گسترده‌ای در جهان است. این کانون‌ها ریشه‌های بسیار کهنی در اروپای غربی دارند. فراماسونری دارای یک سیستم مدیریت فراگیر جهانی نیست و ارتباط میان فراماسونری‌‌های گوناگون تنها به وسیله خود 2 لژ انجام می‌‌شود. این انجمن به‌طور‌‌ گسترده‌ای در فعالیت‌های خیریه و در زمینه خدمات اجتماعی فعال است. در حال حاضر پول تنها از اعضای انجمن جمع‌آوری می‌‌شود و صرف امور نیکوکارانه می‌‌شود. فراماسونری به بسیاری از سازمان‌های خیریه غیرماسون، نهادهای محلی، ملی و بین‌المللی خیریه کمک‌های مالی قابل توجهی می‌‌کند(!) بسیاری از مخالفت‌های مسلمانان ریشه در صهیونیسم‌ستیزی و یهودستیزی دارد. همچنین دسته دیگری از مسلمانان منتقد فراماسونری، "دجال" را به فراماسونری پیوند می‌‌زنند. بعضی مسلمانان اعتقاد دارند فراماسونری "منافع یهودیان" را دنبال می‌‌کند. به عنوان نمونه ماده ۲۸ غهدنامه حماس عنوان می‌‌کند "فراماسونری از صهیونیسم دستور می‌‌گیرد." آموزه‌های مهم ویکی‌پدیا همه سر در یک آخور دارند. به جای وحشت از اقدامات دشمن باید نفوذی‌ها را شناسایی کرد و به دنبال راهکار بود. گردانندگان ویکی‌پدیا به خوبی از عاقبت جنگ میان خیر و شر در دنیا آگاه هستند اما با این وجود دست از تلاش نخواهند کشید. مسلمین که می‌‌دانند پیروزی نهایی با آنهاست چطور؟ آیا ایستاده بر ساحل آسایش نشسته‌ و تماشاگرند یا از هر فرصتی برای شناخت خدعه‌های فرهنگی دشمن استفاده کرده و به دنبال ضدحمله و چه‌ بسا حمله پیشدستانه هستند؟ والعاقبه ‌للمتقین )


جریان سایت ویکی پدیا نشان داد که باید نسبت به تشکیلات به ظاهر مردمی و خصوصی اینترنتی دقت بسیار بیشتری نمود خوشبختانه سایت های مادر ، همانند سایت رشد ، تبیان ، راسخون و ... در فضای مجازی آنقدر زیاد شده اند که دیگر نیازی به تانک صهیونیزم جهانی ویکی پدیا نیست و مسدود شدن این سایت نیز کوچکترین مشکلی ایجاد نمی کند .



قطره‌ای از دریا در کام کویر

Posted: 09 May 2012 10:19 PM PDT

شاید در ذهن ما ایرانی‌ها طرح‌ها و پروژه‌های زیادی وجود دارد که اگر چه نامشان هر چند وقت یکبار بر سر زبان‌ها می‌افتد، اما همیشه در حد حرف باقی‌مانده است.

اما اگر شما هم پروژه آزادراه تهران ـ شمال را به‌عنوان طولانی‌ترین طرح‌ از این دست می‌دانید اشتباه کرده‌اید، چراکه داستان انتقال آب از دریای شمال به کویر مرکزی که از هفته گذشته وارد فاز جدی شده از جمله ایده‌هایی است که گفته می‌شود از زمان هخامنشیان مطرح بوده است.

پروژه عظیم انتقال آب به کویر مرکزی ایران در حالی کلید خورده که نگاهی به تاریخ این طرح نشان می‌دهد تقریباً تمامی روسای جمهور ایران در سال‌های پس از انقلاب به آن گوشه چشمی داشته‌اند و به‌دنبال تأمین اعتبار برای اجرایی کردنش بوده‌اند. البته باید تأکید کرد که طرح فعلی با آنچه قبلا مطرح می‌شد فرق دارد.

چراکه پیش از این ایجاد آبراه و انتقال آب شور به کویر مدنظر بود، اما در اقدام جدید دولت قرار است آب شیرین شده، آن هم در حجمی بسیار کمتر، به کویر مرکزی منتقل شود.

این طرح همچون بسیاری دیگر از طرح‌های عمرانی موافق و مخالفانی دارد و با اما و اگرهای بسیاری روبه‌روست. موافقان این طرح می‌گویند: با اجرایی شدن آن از طریق احداث هفت دریاچه در مناطق مرکزی، اقلیم و آب و هوای کویر لوت و کویر مرکزی تغییر خواهد یافت و اقلیم ایران تغییر اساسی خواهد کرد، اما مخالفان می‌گویند: این طرح ضمن داشتن اثرات منفی زیاد بر زیست‌بوم منطقه و برداشت زیاد از آب خزر، ایران را با مشکلات حقوقی روبه‌رو خواهد کرد.

در این میان آنچه بیش از همه تعجب‌برانگیز است این است که بسیاری بدون آن‌که از کلیت طرح جدید انتقال آب از دریای شمال به نقاط کویر مرکزی اطلاع داشته باشند تنها یک‌طرفه در جناح موافق یا مخالف آن می‌ایستند.

تامین آب شرب، اولویت اول طرح انتقال

ایران در کمربند خشک جهان واقع شده و سه‌چهارم مساحت آن خشک است و بارندگی سالانه‌اش به‌طور متوسط ۱۵۰ میلی‌متر برآورد می‌شود البته آن‌طور که کارشناسان می‌گویند این موضوع تنها مشکل کشور ما نیست و در سال‌های اخیر با گرمایش جهانی معضل کم‌آبی در همه دنیا تشدید شده، این در حالی است که با توجه به رشد جمعیت و نیاز شدید به آب از هم‌اکنون باید به فکر تأمین آن برای نسل‌های آینده باشیم، چراکه در آینده نه‌چندان دور تأمین آب، اصلی‌ترین محور چالش‌های جهانی خواهد بود؛ به همین دلیل هم برخی کشور‌ها از هم‌اکنون برای مقابله با کم‌آبی و خشکسالی به فکر چاره افتاده‌اند و اجرای طرح‌های مختلفی را در دستورکار دارند.

البته لازم نیست خیلی هم آینده‌نگر باشیم، چراکه در حال حاضر کویر مرکزی ایران شدیدا با بحران کم‌آبی مواجه است.

اگر به آمارهای بارندگی و وضعیت آب‌های زیرزمینی و سطحی نگاه کنیم، می‌بینیم که بیش از 10 سال است در برخی از استان‌های مرکزی کشور خشکسالی داریم و بارندگی‌ها کم شده، روان‌آب‌ها و آب‌های سطحی به کلی خشک شده و منابع آب زیرزمینی بشدت افت کرده است.

این کم‌آبی به حدی جدی است که در این مناطق در عمق400 متری باید به‌دنبال آب باشیم و در نهایت آبی تلخ و شور که حتی برای کشاورزی هم مناسب نیست را بیابیم.

مشکل کم‌آبی آن‌طور که سیدمهدی ثمره‌هاشمی می‌گوید باعث شده تا اولویت اول طرح انتقال آب خزر به کویر مرکزی تامین آب شرب و جلوگیری از مهاجرت‌های بی‌رویه و در مرحله بعد کمک به صنعت و توسعه مناطق کویری باشد.

مجری طرح شیرین‌سازی و انتقال آب از دریا به کویر مرکزی در گفت‌وگو با «جام‌جم» می‌افزاید: کویر در حال گسترش است و باید آن را کنترل کنیم. یکی از مواردی که می‌تواند در جهت کنترل کویر موثر واقع شود انتقال آب است.

در واقع با توجه به این که منابع سطحی و زیرزمینی پاسخگو نیست، مجبوریم ناچارا از منابع دیگر استفاده کنیم تا استان‌های مرکزی ما بیش از این دچار آسیب و بحران خشکسالی و کم‌آبی نشود. ضمن آن‌که به این نتیجه رسیده‌ایم که به جای انتقال صنعت به نزدیک آب، آب را به صنعت برسانیم.

سیدمهدی ثمره هاشمی با تاکید بر آن‌که مراحل مطالعه طرح به پایان رسیده و اکنون زمان آغاز عملیات اجرایی است، می‌گوید: مطالعات هفت ـ شش ساله طرح شیرین‌سازی و انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی از دو سال پیش در دستورکار وزارت نیرو قرار گرفت و با پیگیری‌های رئیس‌جمهور سرعت بیشتری یافت.

در نهایت به‌رغم باقی بودن اختلاف نظرها بر سر فواید و مضرات انتقال آب خزر به کویر و اثرات زیست‌محیطی آن دولت همزمان با حضور رییس‌جمهور در ساری گام اول این طرح را برداشت.

براساس اطلاعات موجود، ظرفیت نهایی این طرح انتقال سالانه 500 میلیون مترمکعب آب است که در فاز اول، انتقال 200 میلیون مترمکعب در برنامه قرار دارد و زمان اجرای آن حدود 24 تا 30 ماه پیش‌بینی شده است.

به اعتقاد مدیرعامل شرکت سهامی آب و فاضلاب کشور، دولت موظف است آب مورد نیاز شهروندان را تامین کند و در اجرای پروژه انتقال آب به مناطق مرکزی، به دنبال صرفه اقتصادی نیست.

انتقال آب از مسیر خط نفت

قرار است طرح انتقال آب از خزر به دشت مرکزی ایران در دالانی که قبلا خط انتقال نفت نکا به پالایشگاه شهرری از آن می‌گذشته اجرایی شود.

به گفته ثمره هاشمی، خط لوله زیر زمین قرار گرفته است و از آنجا که قبلا خط انتقال نفت مسیری را به عرض 20 متر آزاد کرده است مشکلی از نظر تملک وجود ندارد و در واقع در کنار خط نفت، لوله‌کشی‌های جدید انجام می‌شود.

به اعتقاد مشاور وزیر نیرو، هر کشوری شرایط آب و هوایی خاص و منحصر به فرد خود را دارد و ممکن است نیازی به احداث چنین پروژه‌هایی نداشته باشد، اما در کشور لیبی هم تجربه انتقال آب از رودخانه نیل در حجم بالا وجود دارد.

وی می‌افزاید: برای انتخاب مکان اجرای طرح 9 گزینه مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت مسیر خط 7 به عنوان بهترین گزینه انتخاب شد. معیار انتخاب این خط آسانی اجرا، آماده بودن زیرساخت‌ها، انجام مطالعه‌های گسترده پیشین، حداقل زمان اجرا، استفاده از تجربه‌های پیشین مسیر خط لوله نفت و آب، حجم آب مورد نیاز، هزینه‌های بهینه اجرای طرح و حداقل مشکلات زیست‌محیطی ـ اجتماعی و مالکیت مسیر لوله است. ضمن آن‌که گزینه 7 هیچ تداخلی با مناطق حفاظت شده محیط زیست ندارد و آسیبی به محیط زیست نمی‌زند.

ثمره هاشمی تاکید می‌کند: این طرح را کاملا براساس طراحی فنی و مشخصات مهندسی اجرا می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم هیچ کاری در این پروژه بدون محاسبه انجام شود. قرار است در مرحله اول آب به دشت سمنان انتقال پیدا می‌کند و در ادامه همین خط انتقال به استان‌های قم، کاشان و اصفهان انتقال می‌یابد و خط دیگری آب را به جنوب استان خراسان رضوی و جنوبی منتقل می‌کند.

مدیرعامل آبفای کشور با اشاره به اختلاف ارتفاع 2000 متری از مبدأ تا مقصد این مسیر انتقال آب می‌گوید: در این مسیر تعدادی ایستگاه پمپاژ احداث خواهد شد. البته هزینه پمپاژ تنها در این پروژه مطرح نیست و در پروژه‌های متعدد دیگری نیز از این ایستگاه‌ها احداث شده است. کما این ‌که در انتقال آب از سد دوستی به مشهد، زابل به زاهدان، سدکوثر به بوشهر و هرمزگان هم ایستگاه‌های پمپاژ احداث شده است.

محیط زیست، چالش اصلی

اگر بپذیریم هر طرح و برنامه‌ای در کنار مزیت‌ها و نکات مثبت می‌تواند مشکلاتی را در پی داشته باشد به نظر می‌رسد اصلی‌ترین چالش طرح انتقال آب خزر به کویر مرکزی با توجه به حجم نه‌چندان زیاد آب انتقالی، محیط زیست و مسائل اقتصادی باشد.

البته آن‌طور که مدیرعامل شرکت سهامی آب و فاضلاب کشور گفته، دولت در این طرح به‌دنبال صرفه اقتصادی نیست. اما محیط زیست و مخاطراتی که وجود آب شیرین‌کن‌ها در مبدأ می‌تواند ایجاد کند از جمله نکاتی است که به نظر می‌رسد اگر جدی تلقی نشود آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. باید منتظر بود و دید داستان طرح تاریخی انتقال آب در ایران، این بار به کجا می‌رسد؟

خزر به کمک کویر می‌آید

ایران در کمربند خشک جهان واقع شده و سه‌چهارم مساحت آن خشک است و بارندگی سالانه‌اش به‌طور متوسط ۱۵۰ میلی‌متر برآورد می‌شود. این موضوع بخصوص در مناطق مرکزی آنقدر جدی است که باعث شده تا پروژه عظیم انتقال آب به کویر مرکزی ایران با اولویت تامین آب شرب و جلوگیری از مهاجرت‌های بی‌رویه و در مرحله بعد کمک به صنعت و توسعه مناطق کویری مطرح شود.

گام اول این طرح در حالی همزمان با حضور رییس‌جمهور در ساری کلید خورد که اختلاف نظرها بر سر فواید و مضرات انتقال آب خزر به کویر و اثرات زیست محیطی آن همچنان ادامه دارد. با رسمیت یافتن موضوع، انتقال آب دریای خزر به کویر در طول هفته‌های گذشته بحث‌های زیادی را در پی داشت. برخی این طرح را رویایی و غیرممکن می‌دانستند و برخی دیگر نگران مباحث اقلیم‌شناسی بودند.

این طرح که گفته می‌شود مرحله اول آن تا 24 ماه دیگر به مرحله اجرا می‌رسد، شامل 3 مرحله کلی است که در مرحله نخست، انتقال آب در حجم 200 میلیون مترمکعب از ساری به سمت استان سمنان انجام می‌شود.

در مرحله دوم نیز از شرق دریای خزر کار آغاز شده و آب به سمت کویر و جنوب خراسان رضوی و استان خراسان جنوبی صورت می‌گیرد. در نهایت مرحله سوم انتقال آب از دریای عمان به سمت استان کرمان است که این کار نیز با حجم 500 میلیون متر مکعب انجام خواهد شد.

مراقب خزر هستیم

به اعتقاد مخالفان، یکی از مشکلاتی که بر سر راه طرح انتقال آب خزر به کویر وجود دارد، رژیم حقوقی دریای خزر است.

آنها با این توجیه که این دریا یک منبع آب مشترک بین پنج کشور است و انتقال آب آن توسط یکی از این کشورها می‌تواند با اعتراض کشورهای دیگر روبه‌رو شود، نقدهای تندی را در جراید و رسانه‌های مختلف منتشر کرده‌اند و می‌گویند اگرچه واکنش خاص دیپلماتیک از جانب کشورهای همسایه در مورد طرح برداشت از آب خزر گزارش نشده است، اما معلوم هم نیست که این سکوت با توجه به پیامدهای احتمالی طرح مذکور ادامه داشته باشد.

این در حالی است که به اعتقاد علیزاده، رییس پژوهشکده علوم دریایی اصولا برداشت آب به مقداری که در طرح پیش‌بینی شده، اثر محسوسی بر تراز آب ندارد و در واقع آبی که قرار است به کویر منتقل شود، بیشتر از حجم یکی از رودخانه‌های کوچکی که به خزر می‌ریزد، نیست.

مهدی ثمره هاشمی، مجری طرح انتقال آب خزر نیز می‌گوید: آب استحصالی از خزر نسبت به حجم آب کلی خزر مقدار ناچیزی است و در واقع قطره‌ای دربرابر دریاست.

چراکه در مرحله اول 200 میلیون مترمکعب و در نهایت 500 میلیون مترمکعب از طریق این طرح منتقل خواهد شد.این در حالی است که براساس برآوردی که اعلام شده، حجم آب خزر چیزی در حدود 80 هزار میلیارد مترمکعب است.البته فقط احتمال کاهش تراز آب خزر نیست که موجی از نظرات مختلف را به راه انداخته است. برخی مدافعان این طرح را راهکاری برای نجات کویر و در عین حال جلوگیری از آبگرفتگی خزر می‌دانند.

موافقان می‌گویند: با اجرایی شدن این طرح، اقلیم و آب و هوای کویر لوت و کویر مرکزی تغییر خواهد یافت و در نتیجه اقلیم کل ایران تغییر اساسی خواهد کرد.

اما حقیقت این است که انتقال آب اثر محسوسی بر آب و هوا و اقلیم منطقه کویری نخواهد داشت و به اعتقاد رئیس پژوهشکده علوم دریایی موسسه ملی اقیانوس‌شناسی، نمی‌توان از چنین حجم آبی انتظاری به این بزرگی داشت.

او رسانه‌ای شدن این موضوع را دلیلی بر چنین برداشت‌هایی می‌داند وگرنه سفیدرود به همراه 60 رودخانه دیگری که از ایران به خزر می‌ریزد، در مجموع حدود 8 میلیارد مترمکعب آب وارد خزر می‌کنند که البته این حجم در مقایسه با دبی رود ولگا که 250 میلیارد مترمکعب است، بسیار ناچیز است. این در حالی است که دبی‌ای هم که قرار است به کویر منتقل شود، در برابر این مقادیر بسیار اندک برآورد شده است.

اما نجات خزر از آبگرفتگی هم از جمله نظراتی است که یکی از مدافعان آن غلامعلی خیاط‌خلقی، کسی که مدعی است طراح و پیشنهاددهنده انتقال آب از خزر به کویر مرکزی است، می‌گوید: براساس نتایج مطالعات مرکز خزر‌شناسی، آب دریای خزر در سال‌های آینده دست‌کم سه تا پنج متر بالا خواهد آمد و قسمتی از استان‌‌های گیلان، مازندران و گلستان را زیر آب خواهد برد و از این رو برای حل این مشکل باید بخشی از آب دریای خزر را تخلیه کرد. این در حالی است که به گفته علیزاده، نه تنها حوضه آبریز خزر با حوضه قطب شمال مرتبط نیست بلکه تراز آب خزر اکنون روند کاهنده دارد و در دو سال گذشته سطحش پایین آمده است.

او تاکید می‌کند: قطب شمال اقیانوس است و آبش در خشکی سرریز نمی‌شود. اصلا حوضه آبریز خزر به قطب ربطی ندارد و پایین‌تر از سن پترزبورگ تمام می‌شود. از طرف دیگر حوضه آبریز خزر یخ دایمی ندارد و در نهایت چند تا یخچال در نوک قله علم کوه و قفقاز در این حوزه هستند که ارزش هیدرولوژیکی ندارند.

آب شیرین‌کن‌ها و مشکلاتی که محیط زیست را تهدید می‌کند

پیش‌بینی اولیه زمان اجرایی شدن انتقال آب خزر به کویر24 ماه است که البته باید زمان احداث آب‌شیرین‌کن‌ها، ایستگاه‌های پمپاژ، مخازن تعادلی و مخازن ذخیره را هم به این زمان اضافه کرد؛ هرچند برخی از آنها به‌صورت همزمان پیش می‌روند.

آنچه برای به بهره‌برداری رسیدن این پروژه لازم است و به نظر می‌رسد می‌تواند مشکلاتی را هم درپی داشته باشد، وجود تاسیسات آب شیرین‌کن در کنار دریای خزر است.

قرار است شیرین‌سازی در مبدأ انجام شود. به این صورت که در کنار دریا آبگیری احداث می‌شود و آب را به کارخانه‌های شیرین‌سازی منتقل می‌کند. این کارخانه مدولار است یعنی یک بخش اجرا می‌شود، به بهره‌برداری می‌رسد و سپس دستگاه بعدی نصب می‌شود تا به ظرفیت مورد نیاز برسد.

مهدی ثمره‌هاشمی مجری طرح انتقال آب خزر، نکته مهم از نظر تامین منبع انرژی این آب شیرین‌کن‌ها را نزدیکی محل آبگیر به نیروگاه نکا می‌داند چرا که می‌توان از بازیافت حرارت این نیروگاه برای شیرین کردن آب استفاده کرد. به این ترتیب، علاوه برصرفه‌جویی زیاد، از حرارتی که به هدر می‌رود نیز استفاده می‌شود. هرچند بخشی از انرژی مورد نیاز آب شیرین‌کن‌ها را می‌بایست از برق تامین کرد.

اما از آنجا که همه آب شیرین‌کن‌ها پساب خروجی دارند، بحث‌های زیست محیطی بخشی مهمی از طرح است که به گفته ثمره، کارهای مطالعاتی آن از قبل شروع شده و هنوز هم تکمیل نشده و ادامه پیدا می‌کند. او تاکید می‌کند قطعا با سازمان محیط زیست تعاملاتی خواهیم داشت و مجوزهای لازم را کسب می‌کنیم. چراکه تا مجوز محیط زیست را نگیریم، نمی‌توانیم آب شیرین‌کن‌ها را راه‌اندازی کنیم بنابراین اولین قدم، گرفتن مجوز است.

البته منتقدان طرح معتقدند صدمات زیست بومی جبران‌ناپذیری به‌دنبال شیرین‌سازی آب در منطقه ایجاد می‌شود. هرچند منطقه نکا به‌دلیل وجود نیروگاه حرارتی مدت‌هاست با مشکلاتی دست به گریبان است اما به هرحال تغییر غلظت آب و شوری آن می‌تواند اکوسیستم و تنوع زیستی منطقه را تحت‌تاثیر قرار دهد.

به اعتقاد دکتر حمید علیزاده؛ معاون پژوهشی موسسه ملی اقیانوس‌شناسی، هر چند شوری آب خزر از خلیج فارس کمتر است، اما چون ترکیب نمک‌هایش متفاوت است بنابراین تلخ‌تر بوده و به هرحال پساب‌های حاصل از شیرین‌سازی آب می‌تواند برای منطقه خطرناک باشد. ضمن آن‌که برای هدایت آب به سمت آب شیرین‌کن‌ها پمپ‌هایی استفاده می‌شود که می‌تواند به موجودات و گونه‌های منطقه آسیب برساند.

بهاره صفوی - گروه دانش




طرحی که هیچ‌گاه اجرایی نمی‌شود

Posted: 09 May 2012 10:18 PM PDT

یک کارشناس محیط‌ زیست گفت:طرح انتقال آب‌شیرین دریای خزر به کویر ارزش اجرایی‌شدن ندارد و هیچ‌گاه عملیاتی نخواهد شد.

دکتر اسماعیل کهرم موقعیت جغرافیایی و آب و هوای گرم و خشک استان سمنان را مناسب اجرایی‌شدن این طرح ندانست و در پاسخ به چرایی علت آن گفت: هم‌اکنون دریای مازندران 13 در هزار نمک دارد و آب‌شور آن به درد کشاورزی و مصارف صنعتی نمی‌خورد، بنابراین چنانچه بخواهیم این آب را شیرین کنیم باید هزینه بسیار گزافی صرف کنیم.

از طرف دیگر کارخانه‌های آب‌شیرین‌کن می‌توانند مقدار کمی ‌آب را شیرین کنند. مثلا این کارخانه‌ها می‌توانند آب یک سربازخانه هزار نفری را تامین کند نه این‌که آب کشاورزی یک منطقه را آن هم به صورت سیستم سنتی.

دکتر کهرم اظهار کرد: جدای از هزینه زیاد انتقال آب دریای خزر به استان سمنان، مساله خاک و هوای این استان نیز مد نظر است. استان سمنان دارای آب و هوای گرم و خشکی است، بنابراین حتی اگر آب را هم به این استان انتقال دهیم، استان مناسبی برای کشاورزی نخواهد بود، زیرا هزینه‌های آب افزایش پیدا خواهد کرد. برفرض مثال ارزش تومانی خیار به 15 هزار تومان می‌رسد که مقرون به صرفه نخواهد بود و توان خرید آن نیز پایین خواهد آمد.

این کارشناس محیط‌زیست مشکلات فنی را از دیگر موضوعات اجرایی‌شدن این طرح برشمرد و با اشاره به خطراتی که ممکن است با راه‌اندازی دستگاه‌های آب‌شیرین‌کن برای جانداران دریای خزر به وجود آید، گفت: اصولا آب‌شیرین‌کن‌ها، نمک را از آب‌شور جدا کرده و آب‌شور دریا را به آب‌شیرین تبدیل می‌کنند. از آنجا که نمک تولید شده توسط این آب‌شیرین‌کن‌ها ذخیره نمی‌شود و این نمک بار دیگر به آب دریاچه ریخته می‌شود، این امر باعث می‌شود که آب دریاچه شورتر شود.

مثلا ممکن است، میزان غلظت نمک آن از 13 در هزار به 15 در هزار برسد. موجوداتی که زیستگاه‌ آنها دریاست تا حدی قادر به تحمل شوری آب هستند، بنابراین چنانچه شوری آب افزایش یابد، باعث می‌شود که بسیاری از جانداران از بین بروند یا بسیاری نیز تحت تاثیر شرایط قرار بگیرند.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که اجرایی شدن این طرح، اعتراض کشورهای همسایه را بر می‌انگیزد؟ گفت: هم‌اکنون کشور ایران با چهار کشور آذربایجان، روسیه، ترکمنستان و قزاقستان در استفاده از آب دریای خزر سهیم است، چه بسا مانند زمانی که کشور ایران قصد ریختن آب رودخانه ارس به دریاچه ارومیه را داشت و کشور آذربایجان مدعی شد که این رودخانه یک رودخانه مشاع است و ایران حق استفاده از آب آن را ندارد، کشورهای ساحلی این دریا نیز نسبت به این موضوع اعتراض و گلایه کنند.

وی در پایان تاکید کرد: به نظر من این طرح ارزش اجرایی شدن ندارد و مانند جاده تهران و شمال هیچ‌گاه عملیاتی نخواهد شد.


انتقال آب دریای خزر اولویت ندارد

Posted: 09 May 2012 10:17 PM PDT

بنیانگذار مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران گفت: نیازی به انتقال آب دریای خزر به کویر نیست، بلکه می‌توان آب شور مناطق کویر را به وسیله آب‌شیرین‌کن‌های خورشیدی به آب شیرین تبدیل کرد.

دکترپرویز کردوانی با تاکید بر ضرورت استفاده آب‌شیرین‌کن‌ها برای تامین آب مورد نیاز آشامیدنی و شرب گفت: امروزه تامین آب آشامیدنی مناطق گرمسیر به وسیله آب‌شیرین‌کن‌ها یکی از ضرورت‌های این کشورها و مناطق محسوب می‌شود کما این‌که هم‌اکنون کشور عربستان 20 درصد آب‌شیرین‌کن‌های دنیا را در اختیار دارد. مردمان سواحل و جزایر جنوبی کشور ما مانند کیش، قشم و... نیز 50 سال است که از این طریق آب‌آشامیدنی و شرب‌شان را تامین می‌کنند و سایر آب‌مصرفی خود را از دیگر جزایر و سواحل می‌گیرند.

این چهره ماندگار علمی‌ کشور، رشد روز افزون جمعیت دنیا، توسعه علم و تکنولوژی، ارتقای سطح فرهنگ و بهداشت و گسترش شهرنشینی را مهم‌ترین عامل افزایش مصرف آب دانست و گفت: هم‌اکنون مقدار آب هر کشور یا منطقه براساس میزان بارندگی آن ناحیه تامین می‌شود که این مقدار آب برای هر کشوری ثابت است مثلا میزان بارندگی کشور ما 250 میلیون متر مکعب تخمین زده شده است و تغییری در میزان آن رخ نمی‌دهد، اما روز‌به‌روز مصرف و میزان آلودگی آن افزایش می‌یابد به همین دلیل است که در برخی از نواحی پرجمعیت کشور مواجه هستیم. در ضمن توقع مردم نیز نسبت به چند سال گذشته برای تامین آب‌مصرفی بیشتر شده است یعنی افرادی که در روستاها زندگی می‌کنند اگر روزی از آب انبار و حوض آب می‌خوردند امروزه خواستار آب‌آشامیدنی و شرب هستند. این عوامل باعث شده که مساله تامین آب آشامیدنی امروزه حادتر شود و برای تامین آن به سمت آب‌های نامتعارف یا غیرمتعارف برویم.

تصفیه مجدد آب از فاضلاب

وی سد زدن و برداشت از آب زیرزمینی را از مهم‌ترین راه‌های تامین آب متعارف دانست و با ذکر این مثال که انسان هنگام زیاد بودن غذا آن را دور می‌اندازد، اما هنگام کمبود آن مجبور به استفاده از زباله نیز می‌شود، گفت: تامین آب از فاضلاب یکی از راه‌های غیرمتعارفی است که می‌توان با تصفیه آن مجددا مورد استفاده قراردهیم. مثلا افرادی که به مدت 10تا 20 روز در سفینه فضایی قرار دارند، مجبورند برای تامین آب‌آشامیدنی‌شان ادرار خود را با استفاده از دستگاهی تصفیه کنند.

دکتر کردوانی با اشاره به وجود سه رود فاضلاب سرخه‌حصار، فیروز‌آباد و کن تهران گفت: این سه رود فاضلاب تهران بیش از رود کرج آب دارد که می‌توانیم با تصفیه مجدد، آن آب را مورد استفاده مردم قرار داد.

این استاد دانشگاه جمع‌آوری آب باران را از دیگر راه‌های تامین آب‌شرب معرفی کرد و افزود: هم‌اکنون با وجود آسفالت خیابان‌ها و سنگفرش‌شدن پیاده‌روها این آب‌ها به هدر می‌رود در حالی که سایر کشورهای مناطق خشک و بیابانی مانند استرالیا به این صورت آب مورد نیاز خود را تامین می‌کنند.

وی تامین آب مصرفی از آب شور دریاها و رودخانه‌ها و نواحی مانند چابهار که رطوبت نسبی آن 30درصد است را از دیگر راه‌های تامین آب عنوان کرد و با تاکید بر بهره‌برداری زیاد آب برخی از مناطق مانند اصفهان، شیراز و گرمسار برای کاشت برنج و پنبه گفت: پیش‌بینی شده است که اگر این روند همین طور ادامه یابد، طی 50 سال آینده این شهرها آب نداشته باشند و مردمان این نواحی به مهاجرت اقدام کنند پس برای پیشگیری از این معضل مجبوریم به سراغ آب‌های مجازی برویم، به این صورت که پول خود را در کشوری دیگر که دارای بارندگی است، سرمایه‌گذاری و اقدام به کاشت برنج و پنبه کنیم.

انتقال داخلی آب شیرین و خرید آن

بنیانگذار مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران، درباره انتقال آب‌شیرین تصریح کرد: هم‌اکنون انتقال آب به دو صورت داخلی و خرید آب انجام می‌شود. مثلا ما برای انتقال داخلی از رود کرخه و کارون و دز آب گرفتیم و به اصفهان، کاشان و یزد دادیم.

در آخرین سفر آقای لاریجانی به تاجیکستان نیز خرید آب از آن کشور مطرح شد. در سفر رییس‌جمهور به این کشور که با حضور سران چند کشور به مناسبت عید نوروز به انجام رسید، اولین قرارداد خرید آب از این کشور بسته شد، اما به دلیل این‌که ما مرز مستقیمی‌ با این کشور نداریم باید این آب را از طریق افغانستان یا ترکمنستان تهیه کنیم و طی مکاتباتی که به انجام رسید، قرار است از طریق کشور افعانستان این آب انتقال یابد.

کردوانی: این کار باید یک روزی به انجام برسد، اما هم‌اکنون انجام این کار درست نیست، زیرا مردم شیوه درست مصرف آب را نمی‌دانند هرچقدر آب شیرین و پرهزینه به این مناطق انتقال داده شود بار دیگر با مشکل کمبود آب مواجه خواهیم شد

دکتر کردوانی شیرین‌کردن آب دریا و انتقال آن به نواحی سمنان، اصفهان، یزد و خرید آب از کشور دیگر و همچنین تامین آب مجازی را در حال حاضر اشتباه بزرگی دانست و با انتقاد از عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در اعزام سرمایه‌داران به کشور گرجستان برای تامین آب مجازی در سال نامگذاری «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» از سوی رهبر معظم انقلاب گفت: با رفتن سرمایه‌داران به این کشور که دارای آب و خاک مناسبی است ضمن این‌که سرمایه زیادی در این کشور صرف می‌شود، تولیدی در کشور نیز صورت نخواهد گرفت و از کارگران و نیروی کار گرجستانی استفاده خواهد شد، بنابراین تولید و سرمایه به آن کشور تعلق می‌گیرد نه به کشور ایران.

فرهنگ درست مصرف‌کردن آب نهادینه شود

وی به دلایل مخالفت خود برای اجرایی شدن طرح انتقال آب دریای خزر به کویر پرداخت و گفت: این کار باید یک روزی به انجام برسد، اما هم‌اکنون انجام این کار درست نیست، زیرا مردم شیوه درست مصرف آب را نمی‌دانند و از این آب برای مصارفی چون شستشوی ماشین، آبیاری به فضای سبز و خیابان‌ها استفاده می‌کنند، هرچقدر آب شیرین و پرهزینه به این مناطق انتقال داده شود بار دیگر با مشکل کمبود آب مواجه خواهیم شد. به عنوان مثال از سد لار، کرج، جاجرود، طالقان، شاهرود و... آب را گرفتند و به تهران دادند. حتی تهران از آب‌های زیرزمینی خود که به عنوان پس‌انداز محسوب می‌شود، برداشت کرده است، اما متاسفانه هنوز مصرف درست استفاده کردن از آن در بین مردم نهادینه نشده است بنابراین به نظر می‌رسد باید قسمتی از سرمایه و هزینه‌های میلیاردی این طرح را صرف فرهنگسازی مردم کنند.

این استاد دانشگاه با اشاره به اعلام وزارت نیرو مبنی بر این‌که با انتقال این آب، آب‌های زیرزمینی کمتر بهره‌برداری خواهد شد، گفت: تجربه ثابت کرده است که حتی با انتقال آب، آب زیرزمینی هم برداشت می‌شود به عنوان مثال آب ناحیه الیگودرز را به استان قم و آب زاینده‌رود را به شهر یزد دادند، اما دوباره این شهرها از آب‌های زیرزمینی خود استفاده می‌کنند.

نیازی به انتقال آب نیست

وی به دیگر دلایل مخالفت خود از این طرح پرداخت و گفت: هم‌اکنون مناطق گرمسیر کشور مانند گرمسار و قم که آب شربشان شور است، نیازی به انتقال آب ندارند، بلکه می‌توانند با آب شور همان ناحیه به وسیله آب‌شیرین‌کن‌های خورشیدی آب مورد نیاز خودشان را تامین کنند. متاسفانه آب‌شیرین‌کن‌های مناطق گرمسیر مانند خوزستان و بندرعباس با وجود این‌که در بهترین موقعیت جغرافیایی هستند و می‌توانند از انرژی خدادادی خورشید بهره‌مند شوند با برقی که از نفت و گاز گرفته می‌شود، آب را شیرین می‌کنند و این گناه و ظلمی‌ بزرگ است در صورتی که کشورهای غیرآفتاب‌خیز اروپایی هزاران هکتار از صحرای آفریقا را اجاره کرده‌اند تا از آفتاب آن ناحیه استفاده کنند.

دکتر کردوانی افزود: برخی از نواحی کشورمان نیز مثل منطقه میناب آب‌گرم گوگرددار و آذرین دارد که در صورت تصفیه‌کردن دیگر نیاز به انتقال این آب نخواهیم داشت.

این طرح، طرح ایران رود نیست

این چهره ماندگار علمی ‌کشور با انتقاد به دلایل مخالفت برخی از کارشناسان گفت: برخی تصور می‌کنند که این طرح همان طرح ایران رود یا همان کشتی رو خلیج‌فارس است که دریای خزر را به خلیج‌فارس وصل می‌کند در صورتی که این تصور اشتباه است.

برخی دیگر از منتقدان این طرح نیز اظهار داشته‌اند که با انتقال آب دریای خزر به کویر موجب گلایه کشورهای سواحلی دریای مازنداران خواهد شد. مگر 500 میلیون مترمکعب آب که هدف نهایی طرح است، چه مقدار است؟ اگر ما جلوی کل رودخانه‌هایی که به دریای خزر می‌ریزند را بگیریم فقط پنج درصد از آب این دریا را تامین می‌کند و تاثیر آنچنانی نخواهد داشت. در حال حاضر آپاندیس دریای خزر منطقه قره بغاز (خلیج ترکمنستان) است، جایی که دریای خزر در آنجا لبریز می‌شود و مازاد آب از آنجا می‌رود. داغستان روسیه نیز بیش از30 سال است که از آب دریا برای انجام کارهای کشاورزی استفاده می‌کند پس اگر ما هم از این آب بگیریم مشکلی به وجود نمی‌آید.

وی با اشاره به تصور اشتباه برخی کارشناسان مبنی بر استفاده این آب برای کشاورزی گفت: این آب قرار نیست برای کشاورزی مصرف شود، بلکه این آب قرار است به وسیله لوله آب‌کشی به شهر انتقال داده شود. اتفاقا شاید مصلحت بود که به جای شهرها این آب را برای کشاورزی ببرند. البته نه از نوع کشاورزی کرتی یا غرقابی و گلخانه‌ای که ما در ایران داریم، بلکه از نوع هیدروپونیک یا کشت آبی تا به این طریق به امنیت غذایی برسیم چون طی 20 سال آینده مهم‌ترین مسائل دنیا امنیت غذایی خواهد بود.

کمترشدن عامل بیابان‌زایی

بنیانگذار مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران گفت: اخیرا رئیس‌جمهور در مراسم افتتاحیه این طرح اظهار داشته‌اند که کویرها در حال پیشروی است و باید برویم و کویرها را آباد کنیم این حرف نیز انتقادهای فراوانی را همراه داشت. باید بگویم که خوشبختانه بیابان در کشور ما پیشروی نمی‌کند و عامل بیابان‌زایی ـ نابودی پوشش گیاهی ـ نسبت به 20 الی 50 سال اخیر کمتر شده است.

وی گفت: بسیاری از منتقدان نیز اظهار داشته‌اند که در صورت عملیاتی‌شدن این طرح بسیاری از جنگل‌های شمال کشور نابود خواهد شد مانند جنگل‌های گیلان که بر اثر لوله‌کشی و انتقال گاز به کشورها و شهرهای دیگر از بین رفته‌اند. این اشتباه نیز به این دلیل است که ما گاز را صادر می‌کنیم در صورتی که باید آن را به برق تبدیل کنیم و برق را راحت‌تر و بدون آلودگی به آن نواحی صادر کنیم. وزارت نیرو برای حل این مشکل اعلام کرده است که در کنار این لوله‌ها، لوله‌کشی آب خواهد شد.

آب لوله‌کشی شده

دکتر کردوانی اظهارداشت: یکی دیگر از ایراداتی که برای اجرایی شدن این طرح شده این است که این آب با طی مسافت 3500 کلیومتر دوباره شور خواهد شد. مساله مهم این است که این آب در کانال نمی‌رود، بلکه به صورت لوله‌کشی است و روباز نیست.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: برخی دیگر نیز گفته‌اند، مسائل توپوگرافی مانع از انجام این طرح می‌شود، زیرا این مسیر پستی و بلندی زیادی دارد. در جواب باید گفت که اتفاقا امکان اجرایی شدن آن وجود دارد و می‌توان برای آن شیب‌ها و فشارهایی قرار داد مانند طرح انتقال 50 کیلومتری آب الیگودرز به قم که سرانجام ساخته شد.

فرزانه صدقی

کارهای بزرگ در دریایی کوچک

Posted: 09 May 2012 10:16 PM PDT


دریای خزر به ‌عنوان بزرگ‌ترین حوضه‌ آبی داخل خشکی از دیرباز مورد توجه ساکنان پیرامون آن و ملل دور دست بوده است، جلگه‌های پیرامون خزر محیطی مناسب برای دامداری و کشاورزی بود و راه‌های شمال و جنوب آن ترابری کالا بین خاور و باختر را فراهم می‌کرد و این دریا در گذشته مرز امپراتوری‌های بزرگ ایران، روم، خزران، عثمانی و روسیه بود.

ساخت دیوار دربند و دیوار گرگان از اولین و مهم‌ترین کارهایی است که در حوزه خزر انجام شده است.

در اواخر دوره ساسانیان خزرها به ایرانیان حمله می‌کردند و شبیخون می‌زدند برای مقابله با آنها دیوار دربند در شمال غرب خزر (اکنون در داغستان روسیه) کشیده شد که در آن زمان مرز ایران محسوب می‌شد.

اما سازه دیگری که اگر کشفیاتش نهایی شود بزرگ‌ترین دیوار حفاظتی جهان محسوب می‌شود دیوار گرگان است که آن هم در اواخر دوره ساسانیان برای محافظت از حملات در شمال شرق خزر که دشتی پهناور است به طول چند 10 کیلومتر ساخته شد.

در دوره اسلامی کارهای علمی ارزشمندی در خزر انجام شد. سرآمد کارها جمله ابوریحان است کارشناسان معتقدند این جمله اینقدر ارزشمند و علمی است که گویی درباره خزر مقاله‌ای در نیچر منتشر کرده‌اید.

«گرد تا گرد دریا برگردی هیچ مانع تو نشود جز چند رود» (یعنی خزر دریاچه است) «آب آن تلخ است» (با وجودی که شوری خزر یک سوم شوری خلیج فارس است چون ترکیب نمک‌هایش متفاوت است، بنابراین تلخ‌تر است) «و تاریک» (از آنجا که رسوبات زیادی از رودخانه‌ها وارد خزر می‌شود و خزر دریایی بسته است بار معلق و کدری زیاد است) «از آن هیچ برنیاید بر خلاف دریای فارس»‌ (این جمله هم از لحاظ علمی درست است.

خزر از نظر فیزیکی و زمین‌شناسی یک اقیانوس است، اما از نظر زیستی یک دریاچه است و تولیدات و تنوع زیستی بسیار پایینی دارد)‌.

تا زمان نادر شاه مطالعات علمی مختلفی در حوزه خزر از طرف دانشمندان ایرانی انجام می‌شد تا این‌که نادر شاه که در کشور گشایی‌هایش مشکلات دریانوردی داشت کار کشتی‌سازی را در شمال شرق لاهیجان جایی که الان به عنوان لنگرود (رودخانه‌ای که کشتی‌ها در آن لنگر می‌اندازند) می‌شناسیم شروع کرد.

پادشاهی نادر شاه همزمان است با بخشی از زندگی پطرکبیر در روسیه که او هم برای این‌که کشورش از دنیا عقب نماند و وارد فاز صنعتی شود از متخصصان آلمانی کمک گرفت و از طرف دیگر کشتی‌سازی آنقدر برایش اهمیت داشت که خودش با لباس مبدل به هلند رفت تا کشتی‌سازی یاد بگیرد و بالاخره موفق شد کشتی‌سازی را وارد روسیه کند.

چون پایتخت روسیه در آن زمان سن‌پترزبورگ بود ولگا را به سن‌پترزبورگ با کانالی وصل کردند و اولین کشتی بخار سال 1846 وارد ولگا شد.

از آن به بعد فعالیت‌های روسیه در خزر سرعت گرفت. استفاده از ولگا ادامه پیدا کرد و از این طریق نفت جمهوری آذربایجان و جمهوری‌های قفقاز از اواخر قرن نوزدهم به بازارهای جهانی ارسال شد، اما در ایران بعد از نادر شاه کار کشتی‌سازی عملا رو به تحلیل نهاد.

بعد از جنگ جهانی دوم یعنی در دهه 50 و 60 میلادی مهم‌ترین کارهای عمرانی در حوزه خزر انجام شد. ما شروع کردیم به سد زدن روی سفید رود وحوضه آبریز ارس (کشت و صنعت دشت مغان).

شوروی هم سد‌های خیلی بزرگی روی ولگا ایجاد کرد و کانال ولگا ـ بالتیک، ولگا ـ دون را که به دریای سیاه راه دارد را توسعه دادند.

در آن زمان ظرفیت اولیه سد سفیدرود 1.8 کیلومتر مکعب بود ـ برای این‌که تصوری از ظرفیت سد سفیدرود داشته باشیم جالب است بدانیم سد امیرکبیر (سد کرج) 0.18 کیلومتر مکعب است ـ البته ظرفیت سدهای روی ولگا 140 کیلومتر مکعب است که عمده این سدها برای تولید برق و آب کشاورزی و در عین حال به صورتی ساخته شده بودند که امکان کشتیرانی را هم داشته باشند. بنابراین با کشتی به راحتی می‌شد کنار کاخ کرملین پهلو گرفت.

سدسازی و کانال‌کشی‌ها در شوروی بخصوص در دوران استالین ادامه پیدا کرد در ایران و منطقه قفقاز هم سدسازی و استفاده کشاورزی و صنعتی از آب خزر ادامه پیدا کرد.

در دهه 70 میلادی سطح تراز آب خزر کاهش یافت در این زمان سطح تراز آب آنقدر کاهش پیدا کرد که کشتیرانی در بندرهای شمالی خزر که کم شیب و کم عمق هستند دچار مشکل شد. برای مقابله با این چالش در شوروی طرح بسیار بزرگی را شروع کردند که به موجب آن قرار بود حوضه‌های آبریز نیمه غربی شوروی به یکدیگر وصل شوند.

یکی از این حوزه‌ها، حوضه آبریز خود خزر است که بخش عمده اروپایی روسیه جزو این حوضه قرار دارد. بخش غربی خزر نیز حوضه آبریز دریای سیاه است.

بخش شمالی حوضه دریای بالتیک و قطب شمال، بخش آسیای میانه دریاچه آرال، حوضه شرق کوه‌های اورال و حوضه سیبری که به قطب شمال می‌ریزد. در واقع شوروی می‌خواست این حوضه‌های آبریز را با هم وصل کند تا به این ترتیب هر جا آب کم شود از طریق کانال به آن اضافه کنند.

در واقع با این کار می‌خواستند سطح آب را تثبیت کنند تا وضعیت کشتیرانی در خزر را بهبود بخشند و از طرف دیگر دریاچه ارال را هم از خشکی نجات دهند.

این طرح بسیار بزرگ و بلندپروازانه بود و با وجودی که تمام کارهای مهندسی و محاسباتی آن انجام شد دو دلیل اصلی مانع از عملیاتی شدن آن شد.

مشکلات اقتصادی شوروی یکی از این دلایل بود ضمن آن که مجلات علمی روسیه که همزمان به زبان انگلیسی در آمریکا منتشر می‌شد باعث شدند تا اثرات زیست‌محیطی این طرح در غرب منعکس شود و اثرات مخرب آن تبلیغات منفی برای شوروی داشته باشد.

پس از اجرایی نشدن این پروژه جاه‌طلبانه و فروپاشی شوروی، کشورهای منطقه سعی کردند تا بر اساس منابعی که داشتند توسعه پیدا کنند و به همین دلیل هم ساخت و ساز بنادر و توسعه سواحل بخصوص در آذربایجان و ترکمنستان گسترش پیدا کرد.

با نگاهی گذرا به مهم‌ترین طرح‌هایی که در طول تاریخ در حوضه خزر صورت گرفته می‌بینیم که طرح جدید انتقال آب خزر جزو برنامه‌های بسیار بزرگ نیست و آن را نباید با برنامه‌ای که مطالعاتش در زمان ریاست جمهوری آقای رفسنجانی انجام شد و قرار بود کاری مشابه آنچه شوروی در نظر داشت انجام شود مقایسه کرد.

چرا که در آن طرح که به دلیل پرهزینه و انرژی بر بودن هیچ وقت به مرحله جدی عملیاتی نرسید قرار بود کانالی بزرگ که امکان کشتیرانی در آن وجود داشت از خزر به سمت جنوب حفر شود، اما در طرح جدید انتقال آب خزر به کویر مرکزی حجم آب انتقالی در حد ظرفیت یکی از رودخانه‌های کوچکی است که به خزر می‌ریزد.

دکتر حمید علیزاده - رییس پژوهشکده علوم دریایی


پست‌های معروف از این وبلاگ

کتاب سرخ (سخنان پندآموز ارد بزرگ)

کتاب سرخ پژوهشگاه بنیاد جهانی ارد بزرگ عنوان : کتاب سرخ موضوع : سخنان پندآموز ارد بزرگ ناشر : بنیاد جهانی ارد بزرگ نکته : بنیاد جهانی ارد بزرگ به دلیل مشاهده اقداماتی سازمان داده شده و نسبت دادن بعضی جملات به ارد بزرگ اقدام به گردآوری سخنان ایشان در قالب کتاب سرخ نموده است . با توجه به تلاش و کوشش های همکارانمان اکنون می توان به جملات و سخنان موجود در این کتاب استناد نمود . درباره کتاب سرخ : سخنان بزرگان (برآیند و نتیجه سالها تجربه) همانند “خون سرخ” سرشار از زندگی و نیرو برای همگان بوده و هست . سخنان ارد بزرگ نیز سرشار از آموزه های ارزشمند برای کسانی ست که بدنبال آموختن هستند . ارد بزرگ ، فیلسوف و اندیشمندی ست که اندیشه هایش افق های جهان امروز را در نوردیده در سخنان حکیمانه اش انسانها را به زندگی خردمندانه ، دوستی ، صلح و مهر دعوت می کند . کتاب سرخ نسخه کاملتر آرمان نامه (امیر همدانی / بهمن 1387) است . در آرمان نامه 745 سخن از ارد بزرگ وجود داشت که در کتاب سرخ به 935 فرمان افزایش یافته و فرگردها (بخش ها) نیز از 113 به 122 فرگرد افزایش داشته است . این کتاب ...

انجمن فلسفه - نوشته های این انجمن ، اتوماتیک و بدون دخالت انسان در کنار هم چیده می شوند

انجمن فلسفه - نوشته های این انجمن ، اتوماتیک و بدون دخالت انسان در کنار هم چیده می شوند شایعاتی درباره گلکسی نوت ۳ Posted: 16 Feb 2014 05:28 PM PST هر لحظه تعداد شایعاتی که درباره تبلت گلکسی نوت ۳ منتشر می شود در حال افزایش است اکنون ویژگی صفحه نمایش نشکن به این فبل اضافه شده است. برخی از وب سایت های خبری اندازه صفحه نمایش آن را ۶ اینچ اعلام کرده اند در حالی که برخی دیگر ادعا می کنند که اندازه واقعی صفحه نمایش گلکسی نوت ۳ حدودا ۵٫۷ اینچ است. شکل گلکسی نوت 3 با توجه به خبری که ET News منتشر کرده است ممکن است در نهایت این محصول ۴ مدل داشته باشد. مدل اول دارای دوربین ۱۳ مگاپیکسلی است با صفحه نمایش AMOLED و در مقدار محدود به فروش می رسد. مدل دوم دارای بدنه پلاستیکی و دوربین ۱۳ مگاپیکسلی و صفحه نمایش AMOLED است. مدل سوم هم همچنین دارای بدنه پلاستیکی با دوربین ۱۳ مگاپیکسلی است در ساخت بدنه مدل چهارم از ارزانترین نوع پلاستیک استفاده شده است دوربین آن ۸ مگاپیکسلی بوده و صفحه نمایش آن LCD نیز می باشد. اکنون باید منتظر تایید این اخبار توسط سامسونگ باشیم زیرا که تنها شرکت...

انجمن فلسفه - نوشته های این انجمن ، اتوماتیک و بدون دخالت انسان در کنار هم چیده می شوند

انجمن فلسفه - نوشته های این انجمن ، اتوماتیک و بدون دخالت انسان در کنار هم چیده می شوند موج بارش جدید در راه است Posted: 06 Feb 2014 06:27 AM PST طبق پیش‌بینی سازمان هواشناسی کشور ، طی 24 ساعت آینده بسیاری از مناطق کشور شاهد ادامه بارش برف خواهد بود. به گزارش ایسنا، بارش برف طی دو روز گذشته در حالی در بسیاری از مناطق کشور آغاز شده است که ارتفاع آن در برخی مناطق روستایی استان‌های گیلان و مازندران به دو متر می‌رسد. جاده‌های استان‌های گیلان، مازندران، گلستان، البرز، تهران، اردبیل، زنجان، خراسان رضوی، مرکزی، قزوین، اصفهان، کردستان و قم پوشیده از برف است و تردد در آنها با وجود زنجیر چرخ به کندی صورت می‌گیرد. همچنین بارش برف در سایر استان‌های کشور از جمله خوزستان و سیستان و بلوچستان نیز آغاز شده است. بر اساس اعلام سازمان هلال احمر نیروهای امدادی این سازمان و ماموران راهداری تا کنون بیش از هزاران نفر را از برف و کولاک نجات داده‌اند. استاندار مازندران نیز در نامه‌ای به وزیر کشور خواستار ارسال تجهیزات و امکانات امدادی و راهداری برای رفع مشکل مردم غرب مازندران را ...